Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ιρανού υφυπουργού Πετρελαίου αρμόδιου για θέματα Προγραμματισμού Ακμπάρ Τορκάν, η χώρα του τάσσεται υπέρ της κατασκευής του «Περσικού Αγωγού» ως εναλλακτικού στον Nabucco.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ιρανού υφυπουργού Πετρελαίου αρμόδιου για θέματα Προγραμματισμού Ακμπάρ Τορκάν, η χώρα του τάσσεται υπέρ της κατασκευής του «Περσικού Αγωγού» ως εναλλακτικού στον Nabucco. Η αιτία που οδήγησε το Ιράν στο να αναζητήσει άλλο δρόμο για την παροχή του φυσικού αερίου του προς τις χώρες της Ευρώπης ήταν η αρνητική στάση κάποιων κρατών-μελών της Ε.Ε. έναντι της προοπτικής της εισαγωγής ιρανικού αερίου στην Ευρώπη.

Όπως υποστήριξε ο Ιρανός υφυπουργός, οι λόγοι της στάσης αυτής είναι πολιτικοί και είχαν στόχο τον αποκλεισμό της χώρας του από το εν λόγω σχέδιο, παρ’ ότι το Ιράν επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχει στην κατασκευή και την τροφοδοσία του Nabucco.

«Έτσι, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μόνοι μας και να κατασκευάσουμε ένα άλλο αγωγό για την παροχή του φυσικού μας αερίου προς τις Ευρωπαϊκές χώρες που το χρειάζονται. Άλλωστε, έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία ώστε να επιτρέψει το πέρασμα του αγωγού από το έδαφός της με προορισμό την Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Τορκάν.

Ο Ιρανός υφυπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, υπολόγισε το συνολικό κόστους του μήκους 3.300 χλμ αγωγού σε δις δολάρια, χωρίς, όμως να προσδιορίσει το σημείο στο οποίο θα καταλήγει.