Η Πτώση της Τιμής του Πετρελαίου Αναζωπυρώνει το Ενδιαφέρον της Total για την Καναδική Nexen

Η Πτώση της Τιμής του Πετρελαίου Αναζωπυρώνει το Ενδιαφέρον της Total για την Καναδική Nexen
energia.gr
Παρ, 5 Δεκεμβρίου 2008 - 19:33
H Total αναμένεται να γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες πιθανής προσφοράς της για εξαγορά της καναδικής εταιρείας πετρελαίου Nexen. Σύμφωνα, με καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς, το Δ.Σ. της Total εξέταζε την υποβολή προσφοράς ύψους περίπου 20 δις δολαρίων Καναδά (12,5 δις €), ή 38 δολαρίων Καναδά ανά μετοχή.

H Total αναμένεται να γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες πιθανής προσφοράς της για εξαγορά της καναδικής εταιρείας πετρελαίου Nexen. Σύμφωνα, με καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς, το Δ.Σ. της Total εξέταζε την υποβολή προσφοράς ύψους περίπου 20 δις δολαρίων Καναδά (12,5 δις €), ή 38 δολαρίων Καναδά ανά μετοχή. Η κάθετη πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» έχει ενισχύσει τις προοπτικές συγκεντρώσεων στον κλάδο, με πολλές μικρές ή μεσαίες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου να καθίστανται ελκυστικές για μεγάλες εταιρείες του χώρου.

Άλλωστε, η γαλλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει και στο παρελθόν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Nexen, η οποία, παρ’ ότι θεωρείται μεσαίου μεγέθους, κατέχει ελκυστικά περιουσιακά στοιχεία στην Βόρεια Θάλασσα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Υεμένη, ενώ παρουσιάζει ημερήσια παραγωγή περί τα 250 χιλιάδες βαρέλια και μεγάλη ρευστότητα. Αν και πέρυσι η Total υπαναχώρησε από ανάλογη κίνηση, καθώς έκρινε ότι το τίμημα ήταν πολύ υψηλό, η ραγδαία πτώση της μετοχής της Nexen από τον Ιούνιο κατά τα δύο τρίτα αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της γαλλικής πλευράς. 

Παρ’ ότι πηγές της Total δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει, τελικά η εξαγορά και πηγές της Nexen αρνούνται ότι έχει γίνει καν κάποια σχετική κίνηση, η τιμή της μετοχής της καναδικής εταιρείας ανέβηκε την περασμένη Τρίτη κατά 25%, φτάνοντας τα 27 δολάρια Καναδά, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε αύξηση μέχρι και 33%.

Η Total για την εξεύρεση χρηματοδότησης της συγκεκριμένης προσφοράς, σύμφωνα με τους Financial Times, έχει εξασφαλίσει τον δανεισμό της από πέντε Τράπεζες, οι οποίες είναι η HSBC, η Credit Agricole, η BNP Paribas, η Societe Generale και η RBS. Επισημαίνεται, τέλος, ότι εμπόδιο στην συμφωνία ίσως αποτελέσει η κατοχή του 7,23% της Syncrude εκ μέρους της Nexen, καθώς η Syncrude δραστηριοποιείται στον υψηλού κόστους τομέα του καναδικού πισσώδους πετρελαίου.