Τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ (έφτασε στο 6,7% από 6,5%) προκάλεσαν ρίγη στις αγορές την Παρασκευή, αλλά και την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλό 4ετίας, γεγονός που, με τη σειρά του, έδωσε νέα ώθηση στη Wall Street.

Τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ (έφτασε στο 6,7% από 6,5%) προκάλεσαν ρίγη στις αγορές την Παρασκευή, αλλά και την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλό 4ετίας, γεγονός που, με τη σειρά του, έδωσε νέα ώθηση στη Wall Street. Ως εκ τούτου, οι αμερικανικοί δείκτες κατάφεραν να καλύψουν τις αρχικές τους απώλειες, αφού οι επενδυτές ευελπιστούν πως η πτώση της τιμής του πετρελαίου θα βοηθήσει να αυξηθούν οι καταναλωτικές δαπάνες και θα μειώσει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ, η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε στα 40,81 δολάρια/βαρέλι, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις 10 Δεκεμβρίου του 2004. Το γεγονός αυτό αναπτέρωσε το ηθικό των επενδυτών, με αποτέλεσμα ο δείκτης Dow Jones να καταγράψει κέρδη 3,09%, στις 8.635,42 μονάδες, και ο S&P 500 να ενισχυθεί κατά 3,65%, στις 876,07 μονάδες, αφού είχε φτάσει κάποια στιγμή να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και 3,2%. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 4,41%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2,2%, ενώ ο Standard & Poor's 500 έχασε 2,3% και ο Nasdaq 1,7%.

Νωρίτερα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 1.788 μονάδες (-2,85%) με χαμηλό τζίρο. Η μειώση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο κατά 533.000 οδηγεί σε υποχώρηση τη Wall Street με το Dow Jones να χάνει 3%.

Οι τράπεζες (-4,45%) βρέθηκαν στην αιχμή των πιέσεων, αν και οι ίδιοι οι τραπεζίτες προσπάθησαν με αγορές στα χαμηλά να συγκρατήσουν όσο μπορούσαν την πτώση: ΚΥΠΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΙΓ σημείωσαν σημαντική πτώση άνω του 4,5%. Στον FTSE-20 ενισχύθηκε η ΔΕΗ, ενώ υποχώρησαν από τη θετική περιοχή ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, και ΕΕΕΚ.

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν απώλειες άνω του 4%, λόγω και των απογοητευτικών προβλέψεων μεγάλων εταιριών, ενώ οι χαμηλές τιμές πετρελαίου οδήγησαν τον κλάδο της ενέργειας και των πρώτων υλών σε αστάθεια, καθώς η ύφεση βαθαίνει στέλνοντας μηνύματα πτώσης στη ζήτηση.

Τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ δείχνουν πως τον περασμένο μήνα καταγράφηκε ο ταχύτερος ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας από τη πρώτη βαριά μεταπολεμική ύφεση του 1973-4. Οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 533.000 (έναντι εκτιμήσεων για 333.000) τον Νοέμβριο (συνολικά 2 εκατ. φέτος) πιέζοντας τις μετοχές διεθνώς.

Την ίδια ώρα οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και Chrysler εξετάζουν το ενδεχόμενο να δεχθούν τον διακανονισμό «προσυμφωνημένης» χρεοκοπίας, ως έσχατη λύση, για να λάβουν οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του δανείου σωτηρίας ύψους 34 δισ. δολ., που έχουν ζητήσει οι τρεις μεγάλοι του Ντιτρόιτ.

Βαρίδια

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε με απώλειες 2,74%. Ο δείκτης έχασε 5,6% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ οι συνολικές του απώλειες φέτος φτάνουν το 37,3%.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε 5,48%, ενώ πτωτικά κινήθηκε και το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, με τον Dax να χάνει 4%.

Η BP, ο δεύτερος σε μέγεθος παραγωγός ενέργειας στην Ευρώπη και η Total είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν πάνω από 4%, επηρεασμένες την υποχώρηση του αργού πετρελαίου που αναμένεται να είναι και η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε εβδομαδιαία βάση μετά τον Μάρτιο του 2003.

Επίσης, η BHP Billiton υποχωρούσε κατά 7,7%, λόγω της πτώσης της τιμής του χαλκού για έβδομη συνεχή ημέρα.

Τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ είναι απογοητευτικά, καθώς αναμένεται (15:30 ώρα Ελλάδος) να ενισχυθεί στο 6,8% από 6,5%, ενώ η Goldman Sachs προβλέπει ότι θα φτάσει στο 9% στα τέλη του 2009.

Κίνα

Δεν είναι όμως μόνο οι ΗΠΑ. Η λεγόμενη "κινέζικη ατμομηχανή" αντιμετωπίζει παρόμοιες επιπτώσεις καθώς αναμένεται να χαθούν επιπλέον εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2009.

Η ανεργία στην Κίνα άρχισε να αντανακλά τις αλλαγές στη διεθνή οικονομική κατάσταση. Αυτό ισχύει ειδικά για μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις σε τομείς εντατικής απασχόλησης. Μερικές έκλεισαν, άλλες διέκοψαν ή μείωσαν την παραγωγή τους, και κατά συνέπεια προχώρησαν σε πολλές απολύσεις.

Ο αριθμός των νέων ανέργων είχε φθάσει τα 10,2 εκατ. τους πρώτους 10 μήνες του 2008, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ολόκληρο το έτος κατά 2%.

Η ανεργία αυξήθηκε αισθητά τον Οκτώβριο, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε την καρδιά της κινεζικής βιομηχανίας, και το πλήθος των ανέργων αναμένεται να μεγεθυνθεί κι άλλο το 2009, σημείωσε ο υπουργός Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιν Ουέιμιν και πρόσθεσε ότι η σημαντικότερη προτεραιότητα της κυβέρνησης της Κίνας είναι η "σταθεροποίηση της απασχόλησης".

(Από www.imerisia.gr, 08/12/2008)