Πληθωρισμό κάτω του 3%, το πιθανότερο στο 2,9% για τον μήνα Νοέμβριο, ανακοινώνει σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, αντί του 3,9% που ήταν τον Οκτώβριο. Η σημαντική αποκλιμάκωση οφείλεται στην υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και στην πτώση τιμών σε τρόφιμα και σε ορισμένα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ.

Πληθωρισμό κάτω του 3%, το πιθανότερο στο 2,9% για τον μήνα Νοέμβριο, ανακοινώνει σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, αντί του 3,9% που ήταν τον Οκτώβριο.

Η σημαντική αποκλιμάκωση οφείλεται στην υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και στην πτώση τιμών σε τρόφιμα και σε ορισμένα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Στελέχη της ΕΣΥΕ ευελπιστούν ότι εάν συνεχιστεί η τάση αυτή καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, τότε και αυτό το μήνα ο δείκτης θα κινηθεί πτωτικά, υποχωρώντας ίσως και στην περιοχή του 2,5%.

Την πτώση του πληθωρισμού στην περιοχή του 2,9% έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομίας ενώ σε χθεσινές του δηλώσεις και ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην πτώση του δείκτη στο 2,9%.

Εφόσον με τις σημερινές ανακοινώσεις της η ΕΣΥΕ επιβεβαιώσει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,9% το Νοέμβριο, θα πρόκειται για τον πρώτο μήνα από τις αρχές του έτους που ο δείκτης υποχωρεί κάτω από το 3%.

Ο υψηλότερος

Παρά την αποκλιμάκωσή του, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερος από το μέσο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,1% το Νοέμβριο, από 3,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το 2008 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα καθώς στο τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου, προσέγγισε το 5% και παρέμεινε για τους τρεις αυτούς μήνες στο 4,9%, επίπεδο που αποτέλεσε ιστορικό ρεκόρ δεκαετίας.

Ο μέσος δείκτης στο φετινό εντεκάμηνο διαμορφώνεται περίπου στο 4,35%, που σημαίνει ότι ακόμη και εάν το Δεκέμβριο αποκλιμακωθεί στο 2,5%, τότε σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός έτους θα διαμορφωθεί στο 4,2%, όταν ο προϋπολογισμός προβλέπει 4,3%.

Το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η τάση αποκλιμάκωσης που καταγράφει ο πληθωρισμός να συνεχιστεί και το 2009, έτος για το οποίο ο προϋπολογισμός προβλέπει μέσο πληθωρισμό 3%.

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στα χαμηλά, συγκριτικά με φέτος επίπεδα του 3% τον επόμενο χρόνο θα «διευκολύνει» το οικονομικό επιτελείο που για έναν ακόμη χρόνο προσανατολίζεται σε συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 08/12/2008)