Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα καταρρεύσει του χρόνου, ενώ οι τιμές των εμπορευμάτων δεν θα επιστρέψουν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα που άγγιξαν φέτος το καλοκαίρι στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τις προβλέψεις δύο εκθέσεων που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οι οποίες προβλέπουν επιπλέον μία παρατεταμένη και οδυνηρή ύφεση της διεθνούς οικονομίας.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα καταρρεύσει του χρόνου, ενώ οι τιμές των εμπορευμάτων δεν θα επιστρέψουν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα που άγγιξαν φέτος το καλοκαίρι στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τις προβλέψεις δύο εκθέσεων που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οι οποίες προβλέπουν επιπλέον μία παρατεταμένη και οδυνηρή ύφεση της διεθνούς οικονομίας.

Τα ζοφερά αυτά συμπεράσματα ανακοινώθηκαν τη στιγμή που ανώτατο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπει ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει «τη χειρότερη ύφεση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης». Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η διεθνής ζήτηση πετρελαίου θα υποχωρήσει σημαντικά φέτος και του χρόνου, καταγράφοντας την πρώτη διαδοχική μείωση επί δύο έτη για πρώτη φορά ύστερα από 30 χρόνια.

«Η αυξανόμενη πιθανότητα μίας παρατεταμένης ύφεσης της διεθνούς οικονομίας συνεχίζει να κυριαρχεί στις αγορές, ασκώντας πτωτικές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου», αναφέρεται στην έκθεση, όπου προβλέπεται ότι η ζήτηση πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως φέτος και κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα το 2009. Η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά το νέο έτος στα χαμηλότερα επίπεδα των 11 τελευταίων ετών.

Στο μεταξύ, η έκθεση για τις Διεθνείς Οικονομικές Προοπτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμά ότι η έκρηξη στις τιμές των εμπορευμάτων την τελευταία πενταετία, που συνοδεύθηκε από αυξήσεις της τάξεως του 130%, «έφτασε στο τέλος της».

Η ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις τιμές των εμπορευμάτων έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις πολλών επιχειρήσεων του κλάδου -και των περισσότερων αναλυτών της Wall Street- που υποστηρίζουν ότι η συνεχιζόμενη μείωση των τιμών αποτελεί διορθωτική κίνηση εν μέσω μίας γενικότερης ανοδικής τάσης.

Παρά το γεγονός ότι αποκλείει μία επιστροφή στις εξωφρενικά υψηλές τιμές που σημειώθηκαν φέτος το καλοκαίρι, η έκθεση επισημαίνει ότι οι τιμές των εμπορευμάτων δεν θα υποχωρήσουν και πάλι στα χαμηλά επίπεδα της δεκαετίας του 1990.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να ανακάμψει σε επίπεδα της τάξεως των 75 δολαρίων το βαρέλι, ενώ οι τιμές των τροφίμων θα είναι υψηλότερες κατά 60% σε σχέση με το 2003, αλλά παρ' όλα αυτά σχεδόν στο ήμισυ των τιμών ρεκόρ που σημειώθηκαν φέτος.

«Μακροπρόθεσμα, η τιμή των εμπορευμάτων θα υποχωρήσει», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι αναμένεται χαλάρωση και της ζήτησης για πρώτες ύλες.

Ο επικεφαλής των συντακτών της έκθεσης, Αντριου Μπερνς, απορρίπτει την άποψη που επικρατεί ευρέως στους κόλπους της βιομηχανίας και πολλών διεθνών οργανισμών όπως η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, ότι η κρίση στις πιστωτικές αγορές θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών αμέσως μόλις οι αγορές ανακάμψουν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει επίσης ότι το παγκόσμιο εμπόριο, που αποτελεί ατμομηχανή της ανάπτυξης πολλών αναπτυσσόμενων χωρών, θα αρχίσει να συστέλλεται για πρώτη φορά από το 1982.

Ο Τζάστιν Λιν, επικεφαλής των οικονομικών αναλυτών της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτιμά ότι η τρέχουσα ύφεση ενδέχεται να προκαλέσει επιμέρους ταυτόχρονες υφέσεις σε πολλές βιομηχανικές χώρες και ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο των αρχών της δεκαετίας του 1980.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η μείωση της ανάπτυξης θα έχει πιο παγκοσμιοποιημένο χαρακτήρα σε σχέση με αντίστοιχα περιστατικά των τελευταίων δεκαετιών.

75 δολάρια/βαρέλι

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να ανακάμψει σε επίπεδα της τάξεως των 75 δολαρίων το βαρέλι, ενώ οι τιμές των τροφίμων θα είναι υψηλότερες κατά 60% σε σχέση με το 2003, αλλά παρ' όλα αυτά σχεδόν στο ήμισυ των τιμών - ρεκόρ που σημειώθηκαν φέτος.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ/FINANCIAL TIMES, 11/12/2008)