Για πρώτη φορά από το 1983, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να σημειώσει κάμψη φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Συγκεκριμένα, ο ΙΕΑ στην Έκθεσή του για την Πετρελαϊκή Αγορά του μηνός Δεκεμβρίου, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, υπολογίζει μείωση κατά 200 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, αναθεωρώντας προς τα κάτω την φετινή πρόβλεψη κατά 350 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.

Για πρώτη φορά από το 1983, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να σημειώσει κάμψη φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Συγκεκριμένα, ο ΙΕΑ στην Έκθεσή του για την Πετρελαϊκή Αγορά του μηνός Δεκεμβρίου, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, υπολογίζει μείωση κατά 200 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, αναθεωρώντας προς τα κάτω την φετινή πρόβλεψη κατά 350 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Έτσι, η συνολική ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να φτάσει τα 85,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο για το τρέχον έτος-σε σύγκριση με 86,0 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως- ενώ το 2009 η συνολική ζήτηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 86,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η αύξηση αυτή θα αρχίσει ουσιαστικά να σημειώνεται από τα μέσα του επόμενου έτους, καθώς τότε αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ότι η παγκόσμια οικονομία θα εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης. Οι προβλέψεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις αντίστοιχες της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), η οποία στην δική της έκθεση εκτιμά ότι, οι τιμές του μαύρου χρυσού θα χρειαστούν τρία χρόνια για να ανέβουν ξανά στο επίπεδο των 75 δολαρίων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι μετά από την εκρηκτική άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων κατά την τελευταία πενταετία, αυτές θα σημειώσουν μακροχρόνια πτώση, σηματοδοτώντας, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «την μεγαλύτερη ύφεση από την εποχή του Κραχ toy 1929». Η έκθεση προβλέπει επίσης τον περιορισμό του παγκόσμιου εμπορίου για πρώτη φορά από το 1982, εξέλιξη εξαιρετικά δυσοίωνη για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι αναλυτές της, εξάλλου, σε αντίθεση με τον ΙΕΑ, δεν θεωρούν πιθανή την αύξηση των τιμών του πετρελαίου μετά την παρέλευση της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης και την συνεπακόλουθη μείωση των επενδύσεων στον κλάδο. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο ίδιος ο ΙΕΑ, στην προαναφερθείσα έκθεσή του, μιλά για επιβράδυνση της μεγέθυνσης της προσφοράς πετρελαίου τον Νοέμβριο στο επίπεδο των 165 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα, φτάνοντας στα 86,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ειδικότερα για τις χώρες του OPEC, η μείωση της ζήτησης οδήγησε σε κάμψη την προσφορά του αργού τους κατά 760 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, οδηγώντας το συνολικό επίπεδο της προσφοράς τους στα 31,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Όσον αφορά την παραγωγή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός OPEC,αυτή φέτος κυμαίνεται στα 49,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας πτώση της τάξης των 85 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα. Η αντίστοιχη πρόβλεψη για το 2009 ανέρχεται στα 50,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας αύξηση σε ετήσια βάση κατά 480 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.

Εν τω μεταξύ, τα βιομηχανικά πετρελαϊκά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ σημείωσαν άνοδο κατά 45,6 εκατ. βαρέλια φτάνοντας τον Οκτώβριο συνολικά τα 2.697 εκατ. βαρέλια, λόγω της μείωσης στη ζήτηση αλλά και της ανάνηψης της αμερικανικής παραγωγής μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατοι τυφώνες.

Προκαταρκτικά, άλλωστε, στοιχεία για τον Νοέμβριο υποδεικνύουν περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων κατά 10,3 εκατ. βαρέλια, ενώ τον Οκτώβριο τα συνολικά τους αποθέματα επαρκούσαν για 56,8 ημέρες, πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.