Σε μια χρονιά η οποία δεν είναι και τόσο καλή για την εμπορία του πετρελαίου, οι επενδυτές μπορεί να εξασφαλίσουν τα μεγαλύτερα κέρδη, της τελευταίας δεκαετίας, μέσω της αποθήκευσης του «μαύρου χρυσού». Οι έμποροι, οι οποίοι είχαν αγοράσει στην τιμή των 40,81 δολαρίων το βαρέλι στις 5 Δεκεμβρίου, θα μπορούν να το πωλήσουν βάσει προθεσμιακών συμβολαίων παραδόσεως τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην τιμή των 54,65 δολαρίων το βαρέλι.

Σε μια χρονιά η οποία δεν είναι και τόσο καλή για την εμπορία του πετρελαίου, οι επενδυτές μπορεί να εξασφαλίσουν τα μεγαλύτερα κέρδη, της τελευταίας δεκαετίας, μέσω της αποθήκευσης του «μαύρου χρυσού».

Οι έμποροι, οι οποίοι είχαν αγοράσει στην τιμή των 40,81 δολαρίων το βαρέλι στις 5 Δεκεμβρίου, θα μπορούν να το πωλήσουν βάσει προθεσμιακών συμβολαίων παραδόσεως τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην τιμή των 54,65 δολαρίων το βαρέλι. Εάν λάβουμε υπ’ όψιν τη δαπάνη αποθηκεύσεως και της αγοράς, το κέρδος των αγοραστών θα είναι 11%, όπως εκτιμά ο Αντι Λίποφ, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, μιας εταιρείας συμβούλων ενεργείας που εδρεύει στο Τέξας. Η αποθήκευση πετρελαίου, μπορεί να μας αποδώσει κέρδη, μεγαλύτερα από ό,τι η επένδυσή μας σε πρώτες ύλες, σε αγορά μετοχών ή κρατικών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου.

Πρόσφατα, η πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell, εκτιμώντας αυτή τη στρατηγική, αγκυροβόλησε έξω από τις βρετανικές ακτές ένα υπερδεξαμενόπλοιο με φορτίο πετρελαίου 80 εκατομμυρίων δολαρίων για να κερδίσει υψηλότερη τιμή από μελλοντικές παραδόσεις. Αλλα 16 υπερδεξαμενόπλοια έχουν ναυλωθεί για τον ίδιο σκοπό, σύμφωνα με τον όμιλο ACM Shipping Group στο Λονδίνο.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/12/2008)