Πτωτικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά από οριακή άνοδο νωρίτερα σήμερα, παρά την μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια που αποφάσισε χθες ο ΟΠΕΚ. Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου διαμορφώνεται στα 38,08 δολάρια.

Πτωτικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά από οριακή άνοδο νωρίτερα σήμερα, παρά την μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια που αποφάσισε χθες ο ΟΠΕΚ.
Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου διαμορφώνεται στα 38,08 δολάρια.

Μικρότερη πτώση καταγράφει η τιμή του αργού τύπου μπρεντ, στα 45,40 δολάρια το βαρέλι.

Η μείωση της ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2009.

Προς σταθεροποίηση της τιμής ο ΟΠΕΚ

Εκπρόσωπος αμερικανικού οίκου που εμπορεύεται πετρέλαιο εκτίμησε ότι «εφεξής ο ΟΠΕΚ θα αγωνιστεί ενεργά για να σταθεροποιηθεί κάπου ικανοποιητικά γι' αυτόν η τιμή του προϊόντος» και πρόσθεσε ότι «η ημερήσια περικοπή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια είναι πράγματι ικανή να εμποδίσει μιαν κατάρρευση της τρέχουσας τιμής».

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως με μελλοντική τιμή σε στενά όρια γύρω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, τα 11 από τα 12 μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία, όπως και το Μεξικό, θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπα με «μεγάλα ελλείμματα» στον προϋπολογισμό τους, ιδίως εάν η ύφεση επεκταθεί ή μη μέλη του ΟΠΕΚ που παράγουν πετρέλαιο δεν εναρμονίσουν την παραγωγή τους και δεν βοηθήσουν ώστε η τιμή του προϊόντος να «στηριχτεί».

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι πρώτη φορά μετά από το 1983 η πετρελαϊκή ζήτηση «όλο το 2009 θα μειωθεί σημαντικά». Ο ίδιος ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι όλο τον ερχόμενο χρόνο θα ζητούνται καθημερινά 85,68 εκατομμύρια βαρέλια.

Μερίδα αναλυτών σημειώνει πως οι περικοπές παραγωγής που κάνει τελευταία ο ΟΠΕΚ υπολείπονται της μειούμενης ζήτησης του προϊόντος, την ώρα μάλιστα που οι ενεργοβόρες αμερικανικές βιομηχανίες «είναι προικοδοτημένες με υψηλά αποθεματικά στο υψηλό πενταετίας» με αυξητική τάση δημιουργίας αποθεμάτων λόγω ύφεσης.

(από www.kathimerini.gr 18/12/2008)