Σημαντική υποχώρηση παρουσιάζουν στις σημερινές συναλλαγές οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές δείχνουν να τελούν υπό σύγχυση όσον αφορά το μέγεθος της πτώσης της ζήτησης εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σημαντική υποχώρηση παρουσιάζουν στις σημερινές συναλλαγές οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές δείχνουν να τελούν υπό σύγχυση όσον αφορά το μέγεθος της πτώσης της ζήτησης εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει το ελαφρό αργό, η τιμή του οποίου διαμορφώθηκε στα 33,87 δολ./βαρέλι, έχοντας μειωθεί κατά 2,37 δολ. από το χθεσινό κλείσιμο της τιμής. Πρόκειται για την χαμηλότερη τιμή της τελευταίας πενταετίας. Το αργό τύπου μπρεντ έκλεισε στα 44,55 δολ./βαρέλι, με άνοδο 1,19 δολ.

Οι επενδυτές σε «μαύρο χρυσό» εμφανίζονται απογοητευμένοι από μια σειρά αρνητικών οικονομικών ειδήσεων, με αιχμή αρκετές απολύσεις από εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα απολύσεις ανακοινώθηκαν από αρκετές εταιρείες, όπως οι Bristol-Myers Squibb, International Paper, Bank of America, Western Digital, Aetna και Newell Rubbermaid.

Την Τετάρτη ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή του κατά 2,2 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως, όμως σύμφωνα με τους αναλυτές τα μέτρα που λαμβάνει ο Οργανισμός δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η πτώση της ζήτησης. Η μείωση της ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2009.

Προς σταθεροποίηση της τιμής ο ΟΠΕΚ

Εκπρόσωπος αμερικανικού οίκου που εμπορεύεται πετρέλαιο εκτίμησε ότι «εφεξής ο ΟΠΕΚ θα αγωνιστεί ενεργά για να σταθεροποιηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα η τιμή του προϊόντος», και πρόσθεσε ότι «η ημερήσια περικοπή κατά 2 εκ. βαρέλια είναι πράγματι ικανή να εμποδίσει την κατάρρευση της τρέχουσας τιμής».

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως με μελλοντική τιμή σε στενά όρια γύρω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, τα 11 από τα 12 μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία, όπως και το Μεξικό, θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπα με «μεγάλα ελλείμματα» στον προϋπολογισμό τους, ιδίως εάν η ύφεση επεκταθεί ή μη μέλη του ΟΠΕΚ που παράγουν πετρέλαιο δεν εναρμονίσουν την παραγωγή τους και δεν βοηθήσουν ώστε η τιμή του προϊόντος να «στηριχτεί».

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι πρώτη φορά μετά από το 1983 η πετρελαϊκή ζήτηση «όλο το 2009 θα μειωθεί σημαντικά». Ο ίδιος ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι όλο τον ερχόμενο χρόνο θα ζητούνται καθημερινά 85,68 εκατομμύρια βαρέλια.

Μερίδα αναλυτών σημειώνει πως οι περικοπές παραγωγής που κάνει τελευταία ο ΟΠΕΚ υπολείπονται της μειούμενης ζήτησης του προϊόντος, την ώρα μάλιστα που οι ενεργοβόρες αμερικανικές βιομηχανίες «είναι προικοδοτημένες με υψηλά αποθεματικά στο υψηλό πενταετίας» με αυξητική τάση δημιουργίας αποθεμάτων λόγω ύφεσης.

(www.kathimerini.gr, 20/12/2008)