«κατρακύλα» των πετρελαϊκών τιμών έχει προκαλέσει έντονους κλυδωνισμούς στην ενεργειακή βιομηχανία, αναγκάζοντας χώρες παραγωγής πετρελαίου και ενεργειακές εταιρείες να προβούν σε μείωση της παραγωγής και των επενδύσεων, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τη διολίσθηση της τιμής του αργού.

H «κατρακύλα» των πετρελαϊκών τιμών έχει προκαλέσει έντονους κλυδωνισμούς στην ενεργειακή βιομηχανία, αναγκάζοντας χώρες παραγωγής πετρελαίου και ενεργειακές εταιρείες να προβούν σε μείωση της παραγωγής και των επενδύσεων, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τη διολίσθηση της τιμής του αργού.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα κάτω από τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσερισήμισι ετών, ενώ μέσα στους πέντε τελευταίους μήνες έχουν χάσει περίπου το 77% της αξίας τους. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη υποχώρησε κάτω από τα 34 δολάρια το βαρέλι. Και οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου -οι οποίες μέχρι το πρώτο εξάμηνο του έτους απολάμβαναν έσοδα-ρεκόρ- επανεξετάζουν πλέον τα σχέδια για εξόρυξη και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων, καθώς αμφισβητείται πλέον η αξία τους. Ακόμη περισσότερο, οι πρόσφατες εκθέσεις υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση πετρελαίου σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται να είναι περιορισμένη στο προσεχές μέλλον.

Τα παραπάνω ήταν οι βασικές διαπιστώσεις της συνάντησης εκπροσώπων από χώρες παραγωγής αργού και καταναλωτών, στο Λονδίνο. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί Αλ-Ναΐμι -ενδεχομένως η πιο σημαντική προσωπικότητα στην πετρελαϊκή βιομηχανία- προέβη σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις, τονίζοντας ότι η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου προκαλεί «χάος» στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Οι υπό εξέλιξη και σχεδιαζόμενες επενδύσεις τίθενται υπό αμφισβήτηση, εγείροντας την πιθανότητα μείωσης των διεθνών αποθεμάτων στο μέλλον, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικές αυξήσεις στις πετρελαϊκές τιμές, όταν ανακάμψει η ζήτηση.

«Η αναθεώρηση προτεραιοτήτων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος... εάν σταθεί κανείς στα projects υψηλού κόστους, πολλά από αυτά έχουν ματαιωθεί», επισημαίνει ο Ντάνιελ Γιέργκιν, πρόεδρος της Cambridge Energy Research Associates.

Και οι πετρελαϊκές εταιρείες στο σύνολό τους έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις δαπάνες. Σύμφωνα με έρευνα της Barclays Capital, οι επενδυτικές δαπάνες για το 2009 θα είναι κατά 12% χαμηλότερες έναντι του 2008 και ορισμένοι εκφράζουν ανησυχίες για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. «Δεν είναι μόνο η τιμή του πετρελαίου, αλλά και το κλίμα αβεβαιότητας όσον αφορά το πώς θα κινηθούν οι τιμές στο μέλλον», αναφέρει ο Λάρι Γκόλντσταϊν του Ιδρύματος Ερευνών Ενεργειακής Πολικής, στην Ουάσιγκτον.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 22/12/2008)