Η Χασούρα Λάτση – Βαρδινογιάννη από το Πετρέλαιο και τα Οφέλη από τους Ρύπους

Η Χασούρα Λάτση – Βαρδινογιάννη από το Πετρέλαιο και τα Οφέλη από τους Ρύπους
Του Σωτήρη Χιωτάκη
Τρι, 23 Δεκεμβρίου 2008 - 09:04
Το ότι η μεγάλη μείωση της παραγωγής που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ δεν βοήθησε, προς το παρόν τουλάχιστον, στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη των Ελληνικών Πετρελαίων και της Μότορ Όιλ. Οι δύο όμιλοι έχουν δημιουργήσει αποθέματα σε σαφώς υψηλότερες τιμές.

Το ότι η μεγάλη μείωση της παραγωγής που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ δεν βοήθησε, προς το παρόν τουλάχιστον, στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη των Ελληνικών Πετρελαίων και της Μότορ Όιλ.

Οι δύο όμιλοι έχουν δημιουργήσει αποθέματα σε σαφώς υψηλότερες τιμές. Η αποκλιμάκωση των τελευταίων ήδη από το τρίτο τρίμηνο είχε δημιουργήσει σημαντικές απώλειες σε επίπεδο αποτίμησης αποθεμάτων (inventory losses).

Συγκεκριμένα, τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν στο τρίτο τρίμηνο απώλειες της τάξης των 190 εκατ. ευρώ (!) λόγω της διαφοράς αποτίμησης, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν συνολικά στο τρίμηνο σε ζημιές της τάξης των 18 εκατ. ευρώ.

Η δε Μότορ Όιλ είχε απώλειες της τάξης των 27 εκατ. ευρώ, ως πιο σύνθετο και μεγαλύτερα λειτουργικά περιθώριο διυλιστήριο, όμως, είχε καθαρά κέρδη της τάξης των 23 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στο δ΄τρίμηνο σε μεγάλο βαθμό, χωρίς βεβαίως να έχει κλείσει η χρονιά ακόμη, καθώς η αποτίμηση των αποθεμάτων πραγματοποιείται με τιμές της 31ης Δεκεμβρίου.

Δεν είναι όμως τυχαίο το ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια άφησαν για το δ΄τρίμηνο το one off έσοδο της τάξης των 100 εκατ. ευρώ προ φόρων από την πώληση των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Λιβύης ούτε και το ότι προσβλέπουν τα μέγιστα στην ενοποίηση του 35% των κερδών της ΔΕΠΑ ( θα δείξει προ φόρων κέρδη της τάξης των 180 εκατ. ευρώ) προκειμένου να μην ανακοινώσουν χρονιά με τελικές ζημιές!

Στην δε Μότορ Όιλ είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αποτίμηση των αποθεμάτων θα είναι τελικά «κόκκινη» για το 2008, έναντι της θετικής αποτίμησης (inventory gain) των 33 εκατ. ευρώ του 9μήνου, επηρεάζοντας και το τελικό αποτέλεσμα της χρονιάς.

Πάντως τα εγχώρια διυλιστήρια πήραν αυτές τις ημέρες έναν …προεόρτιο μποναμά, έστω και αν αυτός θα προσμετρηθεί από το 2013 και μετά. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις κλιματικές αλλαγές, η οποία τελικώς επικυρώθηκε και από το Ευρωκοινοβούλιο, ήταν … μάννα εξ ουρανού για την βαριά βιομηχανία, πολύ απλά γιατί διατήρησε και μετά το 2012 την δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων ρύπων στις επιχειρήσεις του χώρου.

Για να αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτό για Ελληνικά Πετρέλαια και Μότορ Όιλ, η κατανομή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα για την περίοδο 2008-2012 προέβλεπε συνολικά δωρεάν 20,5 εκατομμύρια δικαιώματα, δηλαδή περίπου 4 εκατομμύρια δικαιώματα κατ΄έτος. 

Εάν από το 2013 καταργείτο η συγκεκριμένη κατανομή και υποχρεώνονταν – όπως συνέβη με την ηλεκτροπαραγωγή – τα διυλιστήρια της χώρας να πληρώνουν δικαιώματα για το σύνολο των ρύπων που εκπέμπουν, οι δύο όμιλοι θα επιβαρύνονταν ετησίως με περίπου 100 εκατ. ευρώ ( το 55% για τα Ελληνικά Πετρέλαια και το 45% για την Μότορ Όιλ) εάν υπολογίσουμε μία μετριοπαθή τιμή στα 25 ευρώ ανά δικαίωμα.

(Από την εφημερίδα 20/12/2008)