Πέτυχε ο ΟΠΕΚ να σταματήσει την πτώση των τιμών του πετρελαίου; Εξαρτάται με ποιον τρόπο αναλύονται οι αριθμοί. Μία ματιά στο συμβόλαιο West Texas Intermediate στη Νέα Υόρκη, που είναι το σημείο αναφοράς για την αγορά πετρελαίου, δίνει την εντύπωση ότι ο ΟΠΕΚ απέτυχε.

Πέτυχε ο ΟΠΕΚ να σταματήσει την πτώση των τιμών του πετρελαίου; Εξαρτάται με ποιον τρόπο αναλύονται οι αριθμοί.

Μία ματιά στο συμβόλαιο West Texas Intermediate στη Νέα Υόρκη, που είναι το σημείο αναφοράς για την αγορά πετρελαίου, δίνει την εντύπωση ότι ο ΟΠΕΚ απέτυχε.

Η τιμή του υποχώρησε από 43,60 δολ. το βαρέλι πριν από τη σύνοδο για να κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4,5 ετών, στα 33,87 δολ. ανά βαρέλι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Μία πτώση της τάξης των 10 δολ. έχει την ίδια ισχύ με ψήφο έλλειψης εμπιστοσύνης προς το καρτέλ.

Αυτή η άποψη, ωστόσο, είναι παραπλανητική. Σε αυτή την περίπτωση το συμβόλαιο Ιανουαρίου WTI του Nymex, έληξε την προηγούμενη Παρασκευή, ασκώντας πιέσεις στις τιμές.

Η τιμή του συμβολαίου Φεβρουαρίου, ήταν πολύ πιο σταθερή υποχωρώντας κατά 2 δολ. στα 42,36 δολ. ανά βαρέλι. Ωστόσο ακόμη και αυτή η μέτρηση είναι ανεπαρκής. Για μία πιο ολοκληρωμένη άποψη είναι αναγκαίο να ερευνήσουμε βαθύτερα στον κόσμο των συμβολαίων αργού.

Καθώς το καρτέλ παράγει κυρίως χαμηλότερης ποιότητας αργό, η μείωση της παραγωγής θα έχει επιπτώσεις σε αυτές τις κατηγορίες. Εκεί πρέπει να αναζητήσει η αγορά στοιχεία, όσον αφορά στις επιπτώσεις.

Αυτό φαίνεται ότι λειτουργεί. Η διαφορά της τιμής ανάμεσα στο χαμηλής ποιότητας αργό, όπως του Ντουμπάι, και το πετρέλαιο υψηλότερης ποιότητας, από την WTI, έχει μειωθεί σημαντικά, ενδεικτικό «σφικτότερης» αγοράς.

Και δεν είναι μόνο οι κατηγορίες της Μέσης Ανατολής. Η συμβουλευτική εταιρεία από τη Βιέννη, η IBC Energy, αναφέρει ότι οι αμερικανικές κατηγορίες χαμηλής ποιότητας έχουν πρόσφατα δείξει την καλύτερή τους πλευρά.

Στις ΗΠΑ, το πετρέλαιο μεσαίας ποιότητας Mars βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενάμιση έτους έναντι του δείκτη WTI. Στο Εκουαδόρ η τιμή του πετρελαίου Napo έχει επίσης ανακάμψει.

Ο ΟΠΕΚ ακόμη αντιμετωπίζει αποκαρδιωτικά αποτελέσματα από τις μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου εν μέσω μίας ταχύτατης πτώσης της ζήτησης. Ομως οι επενδυτές δεν θα μπορούσαν να παραβλέψουν το καρτέλ γιατί η τιμή του συμβολαίου WTI Ιανουαρίου ήταν εξασθενημένη. Για την ώρα, η αγορά εγκρίνει την κίνηση του ΟΠΕΚ διατηρώντας όμως επιφυλάξεις.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 23/12/2008)