Υποχώρηση σημείωση για δεύτερη συνεχή ημέρα το πετρέλαιο, καθώς η έντονη διεθνής ύφεση έχει μειώσει τη ζήτηση των καυσίμων και στην Ασία, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να ενισχύσει τις τιμές με τον περιορισμό της παραγωγής. Η εισαγωγή αργού πετρελαίου στην Ιαπωνία, καθώς και η ζήτηση στη Νότια Κορέα σημείωσαν σημαντική πτώση τον Νοέμβριο

Υποχώρηση σημείωση για δεύτερη συνεχή ημέρα το πετρέλαιο, καθώς η έντονη διεθνής ύφεση έχει μειώσει τη ζήτηση των καυσίμων και στην Ασία, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να ενισχύσει τις τιμές με τον περιορισμό της παραγωγής. Η εισαγωγή αργού πετρελαίου στην Ιαπωνία, καθώς και η ζήτηση στη Νότια Κορέα σημείωσαν σημαντική πτώση τον Νοέμβριο, ενώ η κατρακύλα που παρουσίασε η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της χώρας να μειώσει το κόστος δανεισμού για πέμπτη φορά μέσα σε τρεις μήνες.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί Αλ Ναίμι, μιλώντας εκ μέρους του ΟΠΕΚ, υπογράμμισε ότι ο οργανισμός είναι "αποφασισμένος" να σταθεροποιήσει τις τιμές στην αγορά καυσίμων.

Η τιμή του αργού πετρελαίου για συμβόλαια με ημερομηνία παράδοσης τον Φεβρουάριο υποχώρησε κατά 86 σεντς στα 39,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ από τις 11 Ιουλίου όταν η τιμή είχε εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ 147,27 δολάρια το βαρέλι, έχει υποχωρήσει κατά 73%.

Τα futures Ιανουαρίο, που έληξαν την προηγούμενη εβδομάδα, υποχώρησαν κατά 6,5% στα 33,87 δολάρια το βαρέλι στις 19 Δεκεμβρίου, πλησιάζοντας την χαμηλότερη τιμή συμβολαίου από τον Φεβρουάριο του 2004. Τον Δεκέμβριο η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά 27%, ενώ συνολικά αυτό το έτος η πτώση άγγιξε το 59%, διαγράφοντας κέρδη των τελευταίων 6 ετών.

(Από www.kathimerini.gr, 23/12/2008)