Οι επενδυτές δεν έδωσαν, την προηγούμενη εβδομάδα, ψήφο εμπιστοσύνης στον ΟΠΕΚ, όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου έπεσαν σε νέα χαμηλά σχεδόν 20ετίας έστω και αν το διεθνές πετρελαϊκό καρτέλ αποφάσισε μείωση - ρεκόρ της παραγωγής του.

Οι επενδυτές δεν έδωσαν, την προηγούμενη εβδομάδα, ψήφο εμπιστοσύνης στον ΟΠΕΚ, όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου έπεσαν σε νέα χαμηλά σχεδόν 20ετίας έστω και αν το διεθνές πετρελαϊκό καρτέλ αποφάσισε μείωση - ρεκόρ της παραγωγής του.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 26,8% το προηγούμενο επταήμερο και διαμορφώθηκαν στα 33,87 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή, κατά 77% χαμηλότερα από την περίοδο της κορύφωσής τους, τον Ιούλιο. Πρόκειται για την πιο κάθετη μείωσή τους στα χρονικά. Από την περίοδο που το βαρέλι είχε αγγίξει, για πρώτη φορά, τα 100 δολάρια, στις 2 Ιανουαρίου, η τιμή του έχασε 65%.

Ο ΟΠΕΚ ελπίζει πως η μείωση των παραγωγικών ποσοστώσεών του θα σταθεροποιήσουν την αγορά πετρελαίου, ωστόσο, έχει ήδη αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων της παραγωγής του.

Μιλώντας στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των χωρών - καταναλωτριών και των παραγωγών «μαύρου χρυσού», την περασμένη Παρασκευή στο Λονδίνο, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Χαλίντ Κελίλ, δήλωσε πως δεν αναμένει οι τιμές του αργού να υποχωρήσουν περαιτέρω. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κανένας λόγος να πέσουν περισσότερο οι τιμές», ήταν ακριβώς τα λόγια του.

Η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου, την περασμένη εβδομάδα, προσέλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της λήξης των προθεσμιακών συμβολαίων του αμερικανικού αργού πετρελαίου για παραδόσεις Ιανουαρίου, ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου για παραδόσεις Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 13,8% σε εβδομαδιαία βάση.

Η συνεχιζόμενη διολίσθηση των τιμών του αργού πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΟΠΕΚ, την Τετάρτη, να μειώσει την παραγωγή σε επίπεδα ρεκόρ έχει, ήδη, αποφέρει πιέσεις για νέες μειώσεις των παραγωγικών ποσοστώσεων από τις χώρες -μέλη του καρτέλ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αμπντάλα Ελ - Μπάντρι, δήλωσε πως το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στην προσφορά θα εξεταστεί στις αρχές του επομένου έτους. «Αν χρειαστεί να μειώσουμε την παραγωγή τον Μάρτιο, θα τη μειώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάντρι.

Ωστόσο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚ προκειμένου να επιβάλει τη συμμόρφωση όλων των μελών του έγιναν έντονα ορατές τις τελευταίες ημέρες.

«Ολοι θα συμμορφωθούν», είπε ο κ. Μπάντρι, ο οποίος επισήμανε πως το ποσοστό συμμόρφωσης στις μειώσεις της παραγωγής που αποφασίστηκε τον Νοέμβριο και αφορούσαν 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ανήλθε στο 60%. Ο κ. Μπάντρι έσπευσε να πει πως «η 100% συμμόρφωση με τις συμφωνηθείσες μειώσεις δεν είναι τεχνικά δυνατή, ωστόσο, ένα ποσοστό 85% - 95% θα είναι καλό».

(από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ 24-28/12/2008)