Ανοδικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ημέρες, μετά από ανησυχίες ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του κανονικού και με πολύ γρήγορους ρυθμούς, εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης. Το πετρέλαιο προσπαθεί να ανακάμψει από μια πτώση ύψους 15% που έχει σημειωθεί από τις 5 Ιανουαρίου, καθώς οι επενδυτές που στοιχημάτιζαν στην περαιτέρω υποχώρηση, αγοράζουν τώρα πίσω συμβόλαια ώστε να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους.

Ανοδικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ημέρες, μετά από ανησυχίες ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του κανονικού και με πολύ γρήγορους ρυθμούς, εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης.

Το πετρέλαιο προσπαθεί να ανακάμψει από μια πτώση ύψους 15% που έχει σημειωθεί από τις 5 Ιανουαρίου, καθώς οι επενδυτές που στοιχημάτιζαν στην περαιτέρω υποχώρηση, αγοράζουν τώρα πίσω συμβόλαια ώστε να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους. Αυτή την εβδομάδα, οι τιμές ακολούθησαν πτωτική πορεία, μετά και από την ανακοίνωση για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στην Αμερική. Παρόλα αυτά η μείωση ήταν περιορισμένη καθώς οι διαμάχες στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται και όλοι ανησυχούν για επιπτώσεις στην τροφοδοσία.

Η τιμή του αργού πετρελαίου με ημερομηνία παράδοσης τον Φεβρουάριο ενισχύθηκε κατά 94 σεντς ή αλλιώς 2,3% στα 42,64 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Την Πέμπτη τα futures για το πετρέλαιο κινήθηκαν πτωτικά κατά 93 σεντς ή 2,2% στα 41,70 δολάρια το βαρέλι.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά 56%, ενώ αυτή την εβδομάδα η υποχώρηση άγγιξε το 8,4%.

(Από www.imerisia.gr, 09/01/2009)