Δέκα ολόκληρα λεπτά «τσίμπησε» την τελευταία εβδομάδα η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης και κατά σχεδόν τέσσερα λεπτά εκτιμάται ότι αυξήθηκε η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Το φρένο στη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, βοηθούσης της κερδοσκοπίας, επηρέασε ανοδικά τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και έφερε αυξήσεις στις τιμές καυσίμων της ελληνικής αγοράς.

Δέκα ολόκληρα λεπτά «τσίμπησε» την τελευταία εβδομάδα η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης και κατά σχεδόν τέσσερα λεπτά εκτιμάται ότι αυξήθηκε η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.

Το φρένο στη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, βοηθούσης της κερδοσκοπίας, επηρέασε ανοδικά τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και έφερε αυξήσεις στις τιμές καυσίμων της ελληνικής αγοράς. Στις 2 Ιανουαρίου (λίγα εικοσιτετράωρα πριν ξεσπάσει η ρωσοουκρανική διένεξη), η τιμή που έδινε η ΕΚΟ για πετρέλαιο θέρμανσης σε Αττική και Θεσσαλονίκη ήταν 40,4 λεπτά το λίτρο για παραδόσεις 1.000 λίτρων και άνω. Την Τετάρτη η τιμή της ΕΚΟ είχε φθάσει στα 48,2 λεπτά, ενώ χθες η εταιρεία ανακοίνωσε 49,7 λεπτά. Δηλαδή την εβδομάδα της κρίσης η τιμή πώλησης στη θέρμανση αυξήθηκε κατά 23%, ενώ σε ανάλογες ανατιμήσεις προχώρησε το σύνολο των εταιρειών εμπορίας της ελληνικής αγοράς. Για τους ίδιους λόγους αυξήθηκε και η τιμή της βενζίνης, καθώς αν γινόταν σήμερα τιμοληψία, στέλεχος της αγοράς εκτιμά ότι θα έδειχνε 84 λεπτά το λίτρο μέση τιμή χώρας, από 80 λεπτά στις αρχές Ιανουαρίου.

Τα ανησυχητικά μηνύματα στο μέτωπο της ενέργειας, μετά την πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Για την ακρίβεια, από τα 42 δολάρια το βαρέλι που ήταν η τιμή του πετρελαίου μπρεντ τις πρώτες ημέρες του έτους, ξεπέρασε την Τρίτη τα 50 δολάρια το βαρέλι- ανατιμήθηκε δηλαδή κατά 8 δολάρια- για να αρχίσει από την Τετάρτη να υποχωρεί (45 δολ. χθες), λόγω της μεγαλύτερης του αναμενόμενου αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού. Διεθνείς αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται οι τιμές να ξαναπάρουν την ανιούσα, αφού ακόμη και αν επιλυθεί η ρωσοουκρανική διένεξη, αφενός θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία της Ευρώπης, αφετέρου θα παραμείνει ανοιχτό το άλλο καυτό μέτωπο, αυτό της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Πόσω μάλλον- όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς- εάν διευρυνθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ισραήλ ύστερα και από τις τελευταίες κινητοποιήσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ένας τρίτος λόγος που επηρέασε τις τιμές είναι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται τελευταίως με το πετρέλαιο. Επενδυτές αναζητούν μεγάλα σούπερ τάνκερ προκειμένου να αποθηκεύσουν ποσότητες αργού πετρελαίου που αντιστοιχούν στη ζήτηση πολλών ημερών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τη Frontline Ltd, τη μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια εταιρεία. Με τον τρόπο αυτό αποθηκεύουν πετρέλαιο που έχουν αγοράσει μέσω του χρηματιστηρίου παραγώγων σε χαμηλές τιμές, με στόχο να το διοχετεύσουν αργότερα στην αγορά σε υψηλότερες τιμές, καθώς προβλέπουν ότι θα αυξηθούν. Συνολικά 25 σούπερ τάνκερ χωρητικότητας 2 εκατ. βαρελιών αργού έκαστο, έχουν ήδη ναυλωθεί και προορίζονται για πλωτές αποθήκες πετρελαίου, ενώ υπάρχει ζήτηση για επιπλέον 5 με 10 σούπερ τάνκερ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Frontline Γενς Μάρτιν Γένσεν. Τα 35 αυτά τάνκερ αντιπροσωπεύουν το 7% της συγκεκριμένης κατηγορίας παγκοσμίως.

Το πρώτο φορτίο το Σάββατο

Στο μεταξύ συνεχίζεται κανονικά η τροφοδοσία του ελληνικού δικτύου με φυσικό αέριο μέσω του σταθμού υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας, ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένεται το πρώτο φορτίο από τα 3 που εξασφάλισε η ΔΕΠΑ για τον Ιανουάριο.

Σε ό,τι αφορά τις παραλαβές αερίου από την Τουρκία μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Παπαγεωργίου διευκρίνισε ότι η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα λόγω της χαμηλής πίεσης στο δίκτυό της. Έτσι οι ποσότητες που προωθεί στην Ελλάδα συνεχίζουν να είναι περιορισμένες στα όρια των 500.000 κ.μ. Ήδη η Γκάζπρομ εξέφρασε την πρόθεση να αυξήσει τις ποσότητες αερίου που προωθεί στην Τουρκία μέσω του αγωγού Μπλου Στριμ, χωρίς την παρεμβολή ενδιάμεσης χώρας. Από τις επιπλέον ποσότητες ρωσικού αερίου, θα μπορέσει να παραλάβει και η Ελλάδα μέσω της Τουρκίας.

Φως στο τούνελ της κρίσης για το αέριο

ΣΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε η αντιπροσωπεία της κρατικής ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Νaftogaz σχετικά με την πρόσκληση ανεξάρτητων παρατηρητών, οι οποίοι θα πιστοποιήσουν την ομαλή ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα υπάρξει ανάλογη συμφωνία με τη ρωσική Gazprom, αν και ο εκτελεστικός διευθυντής της Αlexei Μiller επρόκειτο να έχει συνομιλίες αργά χθες το βράδυ με κοινοτικούς αξιωματούχους. Πάντως η Ε.Ε. επικαλείται προηγούμενες υποσχέσεις των πρωθυπουργών της Ρωσίας και Ουκρανίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Γιούλια Τιμοσένκο αντιστοίχως, ότι τελικώς θα επιτρέψουν την τοποθέτηση διεθνών παρατηρητών.

Η παραπάνω συμφωνία επετεύχθη στο πλαίσιο συνομιλιών στις οποίες προσκάλεσε η Ε.Ε. τις δύο πλευρές σε μια προσπάθεια να επιλύσει την κρίση ανάμεσά τους και η οποία έχει οδηγήσει στη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου για πάνω από 100.000 καταναλωτές στην Ανατολική Ευρώπη.

Η ουκρανική πλευρά φαίνεται ότι έλαβε ιδιαίτερα σοβαρά υπ΄ όψιν την προειδοποίηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι «αν η Ουκρανία θέλει να προσεγγίσει την Ε.Ε., οφείλει να μη δημιουργεί προβλήματα όσον αφορά την παροχή φυσικού αερίου προς την Ένωση».

Νωρίτερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ενέργειας Χοακίν Αλμούνια είχε εκτοξεύσει «απειλές» εναντίον της Μόσχας, καλώντας την «να πάψει να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο».

(Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 09/01/2009)