Η τιμή του αργού πετρελαίου ανέβηκε σχεδόν κατά δύο δολάρια το βαρέλι, ξεπερνώντας τα 39 δολάρια, με αφορμή την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι από το περασμένο καλοκαίρι έχει μειώσει κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημερήσια παραγωγή .

Η τιμή του αργού πετρελαίου ανέβηκε σχεδόν κατά δύο δολάρια το βαρέλι, ξεπερνώντας τα 39 δολάρια, με αφορμή την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι από το περασμένο καλοκαίρι έχει μειώσει κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημερήσια παραγωγή.

Το αμερικανικό αργό για παράδοση Φεβρουαρίου έφτασε μέχρι στα 39,50 δολάρια, με άνοδο κατά 1,91 δολάρια το βαρέλι, πριν υποχωρήσει ελαφρά. Η τιμή του αργού κυμαίνεται στα 37,64 δολάρια. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ βρίσκεται στα 44,36 δολάρια.

Η άνοδος της τιμής του μαύρου χρυσού ήταν αποτέλεσμα των δηλώσεων που έκανε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίων, Αλί αλ-Ναϊμι, ότι τον Φεβρουάριο το βασίλειο θα ρίχνει στην αγορά λιγότερα από τα 8,05 εκατομμύρια βαρέλια που προβλέπει ο στόχος παραγωγής που έχει οριστεί από τον ΟΠΕΚ.

«Αν χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα, θα το κάνουμε, διότι στόχος μας είναι να φέρουμε τα πράγματα σε ισορροπία», δήλωσε ο αλ-Ναϊμι στους δημοσιογράφους, στο Νέο Δελχί. «Εμείς - μόνον η Σαουδική Αραβία - έχουμε αποσύρει από την αγορά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», πρόσθεσε.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι στην άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου συμβάλλει και το κύμα ψύχους στο βόρειο ημισφαίριο.

«Οι Σαουδάραβες εργάζονται αρκετά σκληρά για να ανεβάσουν την τιμή και προσπαθούν να πείσουν και τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία- τα 40 δολάρια δεν είναι πολύ καλή τιμή γι' αυτούς», δήλωσε αναλυτής στο Λονδίνο.

(από www.kathimerini.gr 13/01/2009)