Βουλγαρία: «Πράσινο Φως» για τη Σύνδεση του Δικτύου Αερίου με την Ελλάδα και τη Ρουμανία

Βουλγαρία: «Πράσινο Φως» για τη Σύνδεση του Δικτύου Αερίου με την Ελλάδα και τη Ρουμανία
Energia.gr
Τετ, 14 Ιανουαρίου 2009 - 09:49
Το «πράσινο φως» προς την βουλγαρική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη σύνδεση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία (TGI) και την κατασκευή τεσσάρων διασυνδέσεων (σωλήνων) αερίου μέχρι το δίκτυο της Ρουμανίας, έδωσε το κοινοβούλιο της χώρας.

Το «πράσινο φως» προς την βουλγαρική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη σύνδεση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία (TGI) και την κατασκευή τεσσάρων διασυνδέσεων (σωλήνων) αερίου μέχρι το δίκτυο της Ρουμανίας, έδωσε το κοινοβούλιο της χώρας. Η απόφαση της βουλγαρικής Βουλής «πηγάζει» από την πρόσφατη ενεργειακή κρίση και την ανάγκη ενθάρρυνσης των κυβερνητικών προσπαθειών για την απεξάρτηση της Βουλγαρίας από ένα και μόνο προμηθευτή ενεργειακών υλών.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, αλλά και των διαδρομών του μεθανίου προς τη χώρα με την εξασφάλιση της δυνατότητας προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου από τερματικό σταθμό στην Ελλάδα αλλά και μέσω της προώθησης των σχεδίων κατασκευής των αγωγών Nabucco και South Stream.

Παρόλα αυτά, η απόφαση της Βουλής «πέρασε» μόνο με τις 138 ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης, ενώ οι 51 βουλευτές των παρατάξεων της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά. Οι ομιλητές της πλειοψηφούσας παράταξης τόνισαν, μεταξύ άλλων, την άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων υπηρεσιών και οργανισμών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz έλαβε εντολή να ζητήσει αποζημίωση από τους προμηθευτές για τις απώλειες της Βουλγαρίας, ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός της χώρας, Σεργκέι Στανίσεφ.
Εξάλλου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιβάιλο Κάλφιν, η κυβέρνηση προνόησε να λάβει μέτρα για την αύξηση - κατά το 1/3 - της χωρητικότητας της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου «Τσίρεν», ακολουθώντας τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 2004. Σύμφωνα με τον κ. Κάλφιν, αυτό είχε ως συνέπεια το έλλειμμα φυσικού αερίου να μην προκαλέσει τόσο άμεσες και οδυνηρές συνέπειες στους καταναλωτές.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε, από την πλευρά της, ότι η κυβέρνηση εμφανίστηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει την κρίση και την κατηγόρησε για λανθασμένη πολιτική, η οποία «έδεσε τη Βουλγαρία στο "άρμα" του ρωσικού μονοπωλίου Gazprom».

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και επικεφαλής της παράταξης «Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία», Ιβάν Κόστοφ, ζήτησε την παραίτηση των υπουργών Ενέργειας και Εκτάκτων Καταστάσεων, Πέταρ Ντιμιτρόφ και Εμέλ Ετέμ, αντίστοιχα, λόγω της έλλειψης επαρκών ενεργειακών αποθεμάτων στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων», Μάρτιν Ντιμιτρόφ, πρότεινε η Βουλγαρία να καταγγείλει μονομερώς την ασύμφορη - όπως είπε - συμφωνία με την προμηθεύτρια «Gazprom» και να αρχίσει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με νέους, καλύτερους - για τη Βουλγαρία - όρους.