Δούρειος Ίππος η Ελλάδα;

Η αγορά φοβάται τους Έλληνες και δώρα φέροντας. Επίσης φοβάται για τους Ιρλανδούς και τους Ισπανούς. Η Ελλάδα πάντα αντιμετωπιζόταν σαν κράτος- μέλος της περιφέρειας, όχι μόνον γεωγραφικώς. Ακόμη και πριν από την κοινωνική αναταραχή της περσινής χρονιάς, τα ομόλογά της είχαν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις από αυτά των γερμανικών - υποδηλώνοντας υψηλότερο κίνδυνο χρεοστασίου.
Του John Authers
Τετ, 14 Ιανουαρίου 2009 - 09:15

Η αγορά φοβάται τους Έλληνες και δώρα φέροντας. Επίσης φοβάται για τους Ιρλανδούς και τους Ισπανούς.

Η Ελλάδα πάντα αντιμετωπιζόταν σαν κράτος- μέλος της περιφέρειας, όχι μόνον γεωγραφικώς. Ακόμη και πριν από την κοινωνική αναταραχή της περσινής χρονιάς, τα ομόλογά της είχαν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις από αυτά των γερμανικών - υποδηλώνοντας υψηλότερο κίνδυνο χρεοστασίου.

Η αγορά είναι νευρική και για άλλα κράτη-μέλη της περιφέρειας της Ευρωζώνης, κυρίως την Ιρλανδία και την Ισπανία, που «επεκτάθηκαν» πέραν του δέοντος στη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης. Η προοπτική μια χώρα της Ευρωζώνης να κηρύξει χρεοστάσιο και να εγκαταλείψει το ευρώ φαντάζει αδιανόητη. Αλλά τα νέα της Παρασκευής από την Standard & Poor΄s πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν μπει στο μικροσκόπιο για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας στο εγγύς μέλλον, με την Ισπανία να τις ακολουθεί χθες, κάνει πολλούς να σκέφτονται το αδιανόητο.

Η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα ελληνικά ομόλογα και τα γερμανικά bunds φθάνει τις 2,32 ποσοστιαίες μονάδες, σχεδόν το 10πλάσιο σε σχέση με τα προ διετίας επίπεδα. Η διαφορά των ισπανικών αποδόσεων αυξήθηκε χθες για πρώτη φορά πάνω από τις 90 μονάδες βάσης. Η προθεσμιακή αγορά Intrade θεωρεί πιθανό σε ποσοστό 30% ένα σημερινό κράτος-μέλος της Ευρωζώνης να εγκαταλείψει το ευρώ έως τα τέλη του επόμενου έτους.

Το ευρώ υποχώρησε περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την Ισπανία, και τις τελευταίες εβδομάδες έχει υποχωρήσει κατά 9,8%. Μια κρίση με την Ελλάδα στο επίκεντρο μπορεί να είναι το έσχατο «κρας τεστ» του ευρώ (όπως το θέτει ο Ντάνιελ Κατζίβ της Credit Suisse). Εάν η Ευρωζώνη μπορούσε να βρει κάποιον τρόπο να αντιμετωπίσει πιθανά χρεοστάσια, αυτό θα επιβεβαίωνε την δυνατότητα του ευρώ να αναδειχθεί στο επόμενο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.Αλλά εάν η Ευρωζώνη δεν εξεύρει λύση, και κάποια χώρα εξέλθει από αυτήν, θα τερματιστεί μια τέτοια φιλοδοξία.

Τώρα που υπάρχουν φόβοι πως η Ελλάδα (ή κάποια άλλη χώρα της περιφέρειας) μπορεί να γίνει ο Δούρειος Ίππος που θα αλώσει το ευρώ, οποιαδήποτε είδηση από αυτό το «μέτωπο» θα μπορούσε να ταράξει πολλές άλλες αγορές.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ/Financial Times, 13/01/2009)