Τα «κοντέρ» των αντλιών καυσίμων κυριολεκτικά «έσπασαν» την περασμένη εβδομάδα, εξ αιτίας της αλματώδους αύξησης των τιμών των καυσίμων, αλλά οι τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης μάλλον δεν φαίνεται να «έπιασαν» το πρόβλημα. Η κρίση του φυσικού αερίου, αλλά και ο πόλεμος στη Γάζα, άνοιξαν για ακόμη μια φορά τις ορέξεις των κερδοσκόπων, προκαλώντας αυξήσεις της τάξης των 6 λεπτών στην αμόλυβδη και ακόμη υψηλότερες στο πετρέλαιο θέρμανσης

Τα «κοντέρ» των αντλιών καυσίμων κυριολεκτικά «έσπασαν» την περασμένη εβδομάδα, εξ αιτίας της αλματώδους αύξησης των τιμών των καυσίμων, αλλά οι τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης μάλλον δεν φαίνεται να «έπιασαν» το πρόβλημα.

Η κρίση του φυσικού αερίου, αλλά και ο πόλεμος στη Γάζα, άνοιξαν για ακόμη μια φορά τις ορέξεις των κερδοσκόπων, προκαλώντας αυξήσεις της τάξης των 6 λεπτών στην αμόλυβδη και ακόμη υψηλότερες στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα το υπουργείο Ανάπτυξης, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε κατά μέσο όρο μόλις 2,1 λεπτά το λίτρο ή ποσοστό 2,6%.

Αντίστοιχα, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 2,9 λεπτά ή ποσοστό 6%. Τα στοιχεία αυτά είναι εμφανές ότι απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, καθώς το ίδιο ακριβώς διάστημα οι τιμές διυλιστηρίου αυξήθηκαν κατά 5,6 λεπτά στην αμόλυβδη και κατά 6,8 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης, χωρίς στις αυξήσεις αυτές να περιλαμβάνεται ΦΠΑ.

Ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει τα επίσημα στοιχεία από την πραγματικότητα είναι τα ακόλουθα: Σύμφωνα με το υπουργείο, στην Αττική η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 2,3 λεπτά το λίτρο. Όμως, από επίσημα στοιχεία μεγάλης εταιρείας κρατικών συμφερόντων προκύπτει ότι στα πρατήρια της Αττικής που φέρουν το σήμα της η μέση αύξηση είναι 4,6 λεπτά, δηλαδή ακριβώς διπλάσια. Με αυτό το δεδομένο, για να επιτευχθεί ο μέσος όρος του υπουργείου θα πρέπει σε εκατοντάδες άλλα πρατήρια να μη μεταβλήθηκαν ή ακόμη και να μειώθηκαν οι τιμές. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, την περασμένη εβδομάδα οι πραγματικές αυξήσεις στις τιμές αντλίας έφτασαν τα 6 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 13/01/2009)