Τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, ζήτησε χθες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, ζήτησε χθες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο Ρώσος πρωθυπουργός τηλεφώνησε το πρωί στον κ. Καραμανλή προκειμένου να βολιδοσκοπήσει αν ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να επικοινωνήσει με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ε.Ε., προκειμένου η τελευταία να μεσολαβήσει για την αλλαγή στάσης εκ μέρους της Ουκρανίας - κάτι που πάντως θεωρείται δύσκολο, αφού η Ευρώπη εκλαμβάνει τη διένεξη Μόσχας - Κιέβου ως διμερές πρόβλημα. Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την άποψη ότι η Ουκρανία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος και την κατηγόρησε ότι παρακρατεί ποσότητες αερίου που κατευθύνονται προς την Ευρώπη και ότι δεν επιτρέπει στους παρατηρητές να βρίσκονται εκεί και να ελέγχουν τη διανομή.

Στη δεκαπεντάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία, οι δύο ηγέτες εστίασαν κατά προτεραιότητα στο ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και συγκεκριμένα για οικονομικά, τουριστικά αλλά και αμυντικά θέματα.

Στην ανακοίνωση που ανέγνωσε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγ. Αντώναρος, αποφεύγεται κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το περιεχόμενο των τοποθετήσεων του Ρώσου πρωθυπουργού. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η Mόσχα ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο, τα σημερινά προβλήματα να οδηγήσουν ευρωπαϊκές χώρες στην αναζήτηση άλλων χωρών παραγωγής φυσικού αερίου, όπως το Αζερμπαϊτζάν. Χθες, μάλιστα, υπήρχαν εκτεταμένα δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο για το ενδεχόμενο ευρωπαϊκές χώρες να αναζητήσουν άλλους εταίρους στο ενεργειακό πεδίο. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο προβληματισμός της Μόσχας εντείνεται από το γεγονός ότι το Κίεβο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και ενδεχομένως θα θελήσει να συντηρήσει το ζήτημα ανοικτό για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ενα πρόσθετο στοιχείο που συνηγορεί υπέρ της παραπάνω εκτίμησης, είναι το γεγονός ότι η Ουκρανία μπορεί να καλύψει περίπου το 20% των αναγκών για φυσικό αέριο από ίδιους πόρους -ποσοστό που της επιτρέπει επάρκεια στα νοικοκυριά της χώρας- όχι όμως και στη βιομηχανία.

Να δοθεί οριστική λύση

Κατά τη συνομιλία με τον κ. Πούτιν, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αλλά κυρίως της ελληνικής πλευράς με ρωσικό φυσικό αέριο και ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ο Ρώσος πρωθυπουργός να κάνει ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο θέμα και να εξασφαλιστεί η προμήθεια των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, βεβαίως και της χώρας μας.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/01/2009)