«Μη αξιόπιστους προμηθευτές και συνεργάτες της Ε.Ε.» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τη Ρωσία και την Ουκρανία, εφ' όσον συνεχίσουν να μην σέβονται τη συμφωνία που έχουν υπογράψει με την Ε.Ε. για την παροχή φυσικού αερίου.

«Μη αξιόπιστους προμηθευτές και συνεργάτες της Ε.Ε.» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τη Ρωσία και την Ουκρανία, εφ' όσον συνεχίσουν να μην σέβονται τη συμφωνία που έχουν υπογράψει με την Ε.Ε. για την παροχή φυσικού αερίου.

Στην περίπτωση μάλιστα που η διακοπή της παροχής συνεχιστεί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παροτρύνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες και όλους τους ενδιαφερόμενους να καταφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Τσέχο πρωθυπουργό Μίρεκ Τοπολάνεκ, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέθετε, χθες το πρωί το φυσικό αέριο δεν έρρεε.

Οι δύο πλευρές έχουν υποσχεθεί πως θα στείλουν ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα αερίου, διαφωνούν όμως ως προς τα σημεία εισόδου και τις διαδρομές, ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Όπως σημείωσε, οι απεσταλμένοι επόπτες της Ε.Ε. κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουν την κατάσταση, το θέμα όμως των διαδρομών είναι αποκλειστικά ευθύνη των δύο χωρών και όχι της Ε.Ε.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε, από την πλευρά του, ότι το ενεργειακό ζήτημα αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της τσεχικής προεδρίας. «Καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να ξανανοίξουν οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου» που έκλεισαν εξαιτίας της ρωσο-ουκρανικής διαμάχης.

Η Τσεχία σκοπεύει να πρωτοστατήσει στη χάραξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής πολιτικής ενέργειας, η οποία θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ενεργειακή επάρκεια για 120 ημέρες, μεγαλύτερο αριθμό ενεργειακών προμηθευτών και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος, σε συνδυασμό με τη δημιουργία μηχανισμού που θα ελέγχει τη μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η Ε.Ε. χρειάζεται ταχύτατα μια αναθεώρηση της οδηγίας για τον εφοδιασμό φυσικού αερίου. «Εργαζόμαστε για να υπάρξει η νομοθετική πρόταση ενώπιον του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, όσο το δυνατόν ταχύτερα», τόνισε. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αλληλεγγύη, μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης».

 Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο σύνολό της. Θα δούμε, είπε, κατά πόσον το πρόβλημα είναι τεχνικό, ή εάν υπάρχει έλλειψη πολιτικής θέλησης για σεβασμό της συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες με την Ε.Ε.