Η ελληνική αγορά πετρελαιοειδών και η νέα έκρηξη τιμών των καυσίμων, θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης. Στη σύσκεψη, που θα γίνει το μεσημέρι, έχουν κληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους κλάδους των πετρελαιοειδών (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας, βυτιοφόρα, βενζινοπώλες).

Η ελληνική αγορά πετρελαιοειδών και η νέα έκρηξη τιμών των καυσίμων, θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης.

Στη σύσκεψη, που θα γίνει το μεσημέρι, έχουν κληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους κλάδους των πετρελαιοειδών (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας, βυτιοφόρα, βενζινοπώλες).

Χαρακτηριστικό της σπουδής, που διακατέχει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι και το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των φορέων ειδοποιήθηκαν για τη σύσκεψη αργά χθες το απόγευμα.

 Το ράλι των ανατιμήσεων που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε όλα τα είδη καυσίμων, αιφνιδίασε όχι μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης παρουσίασαν κάποια τάση σταθεροποίησης αυτή την εβδομάδα, αλλά στην αμόλυβδη βενζίνη η ανοδική πορεία συνεχίζεται αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Συνολικά από τις 2 Ιανουαρίου μέχρι χθες η τιμή διυλιστηρίου της αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε κατά 5,15 λεπτά το λίτρο (με την επιβάρυνση του ΦΠΑ ξεπερνά τα 6 λεπτά). Τα τελευταία 24ωρα σταθεροποιήθηκε σε επίπεδα ελαφρώς ανώτερα των 60 λεπτών, παρουσιάζοντας και μία μικρή μείωση της τάξης των 0,3 λεπτών το λίτρο.

Δεκαήμερο

Η λιανική τιμή του ίδιου καυσίμου, αυξήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο τουλάχιστον κατά 5-7 λεπτά το λίτρο, με την ανοδική πορεία να συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα: Από τη Δευτέρα καταγράφεται αύξηση γύρω στο ένα λεπτό το λίτρο. Ηδη, ακόμη και στην Αττική η τιμή αντλίας στα φθηνά πρατήρια έφθασε τα 80 λεπτά το λίτρο, από 74 λεπτά που ήταν στις αρχές του χρόνου.

Τα περισσότερα πρατήρια της Αττικής πωλούν σε τιμές γύρω στα 85 λεπτά. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή διυλιστηρίου από τις 2 έως τις 9 Ιανουαρίου αυξήθηκε 6,4 λεπτά το λίτρο (7,6 λεπτά με ΦΠΑ), ενώ στις τιμές καταναλωτή καταγράφηκαν αυξήσεις έως και 10 λεπτά. Από τη Δευτέρα άρχισε μία μικρή αποκλιμάκωση και ήδη η τιμή διυλιστηρίου έχει μειωθεί κατά 1,5 λεπτό.

(από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ 15/01/2009)