Μεγάλη ανατροπή πραγματοποίησε το αργό την τελευταία μέρα μιας ομολογουμένως «δύσκολης» εβδομάδας, αφού έκλεισε με κέρδη. Οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα υποχωρήσει φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά, που έφερε το αργό μέσα σε μια εβδομάδα κάτω από τα 34 δολάρια, αντισταθμίστηκε από την εκτίμηση των επενδυτών ότι η πτώση του αργού ήταν κάτι παραπάνω από υπερβολική, γι΄ αυτό και την επόμενη εβδομάδα το πιθανότερο είναι να δούμε ανοδο.

Μεγάλη ανατροπή πραγματοποίησε το αργό την τελευταία μέρα μιας ομολογουμένως «δύσκολης» εβδομάδας, αφού έκλεισε με κέρδη. Οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα υποχωρήσει φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά, που έφερε το αργό μέσα σε μια εβδομάδα κάτω από τα 34 δολάρια, αντισταθμίστηκε από την εκτίμηση των επενδυτών ότι η πτώση του αργού ήταν κάτι παραπάνω από υπερβολική, γι΄ αυτό και την επόμενη εβδομάδα το πιθανότερο είναι να δούμε ανοδο. Η πλειονότητα των επενδυτών προσπάθησε να επωφεληθεί από αυτές τις εκτιμήσεις, γι΄ αυτό και επιδόθηκε την τελευταία ώρα σε ράλι αγορών.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 3,1%, στα 36,51 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αργού, σε επίπεδο εβδομάδας υποχώρησαν κατά 10,6%, και κατά 60% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ άμεσης παράδοσης ενισχύθηκε κατά 2,02%, στα 45,40 δολάρια το βαρέλι.

Η κατανάλωση του αργού στον ΟΠΕΚ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,2% στα 29,5 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Οργανισμού.

Τα αποθέματα αργού στην Οκλαχόμα την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 2,5% στα 33 εκατομμύρια βαρέλια, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, καταγράφοντας υψηλά σχεδόν 5 ετών, από τον Απρίλιο του 2004.

(www.euro2day.gr, 16/01/2009)