«Ο ΟΠΕΚ εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, καθώς οι τιμές στην αγορά ενέργειας εξακολουθούν να υποχωρούν», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, Χακίμπ Κελίλ. Ειδικότερα, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών έχει προγραμματίσει συνάντηση το Μάρτιο στη Βιέννη. Στο πλαίσιο αυτό ο Κελίλ δεν αποκλείει ως ενδεχόμενο την επιπλέον μείωση της παραγωγής.

«Ο ΟΠΕΚ εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, καθώς οι τιμές στην αγορά ενέργειας εξακολουθούν να υποχωρούν», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, Χακίμπ Κελίλ.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών έχει προγραμματίσει συνάντηση το Μάρτιο στη Βιέννη. Στο πλαίσιο αυτό ο Κελίλ δεν αποκλείει ως ενδεχόμενο την επιπλέον μείωση της παραγωγής.

Την ίδια στιγμή ο Ιρανός διοικητής του ΟΠΕΚ, Μοχάμαντ Αλί Κατίμπι, υποστηρίζει ότι το καρτέλ πρέπει να μειώσει περισσότερο την παραγωγή, προκειμένου να ισορροπήσει η αγορά πετρελαίου και η προσφορά να μην υπερβαίνει τη ζήτηση.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Γκολαμχοσεϊν Νοζάρι, εκτιμά ότι η τιμή του αργού θα διαμορφωθεί στα 40 δολάρια το βαρέλι μέσα στο 2009 και παράλληλα προσθέτει ότι η αγορά ενέργειας δεν αναμένεται να ανακάμψει σύντομα.

Ο Νοζάρι ισχυρίζεται συγχρόνως ότι οι χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ δεν συνεργάζονται με τον οργανισμό, προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα στις αγορές. Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κατά 110 δολάρια από τον Ιούλιο του 2008.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 19/01/2009)