ΙΕΑ : Η Επιβράδυνση του Παγκόσμιου ΑΕΠ Οδηγεί σε Ιστορική Συρρίκνωση της Ζήτησης Πετρελαίου το 2009

ΙΕΑ : Η Επιβράδυνση του Παγκόσμιου ΑΕΠ Οδηγεί σε Ιστορική Συρρίκνωση της Ζήτησης Πετρελαίου το 2009
energia.gr
Δευ, 19 Ιανουαρίου 2009 - 18:21
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεωρεί προς τα κάτω την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2009 κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, καθώς η εκτίμηση για την αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ έχει μειωθεί στο 1,2 %, δηλαδή περίπου στο ήμισυ των αρχικών προβλέψεων.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεωρεί προς τα κάτω την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2009 κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, καθώς η εκτίμηση για την αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ έχει μειωθεί στο 1,2 %, δηλαδή περίπου στο ήμισυ των αρχικών προβλέψεων. Παράλληλα, η εκτίμηση για το 2008 αναθεωρείται προς τα κάτω κατά 70 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, αγγίζοντας τα 85,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, γεγονός που ισοδυναμεί με μείωση της παραγωγής κατά 0,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το 2007 ή -0,3 %. Αυτό σημαίνει συρρίκνωση της ζήτησης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, εξέλιξη που έχει να παρατηρηθεί από την διετία 1982-1983.

Αυτά αναφέρονται στην μηνιαία Έκθεση του ΙΕΑ για την πετρελαϊκή αγορά που αφορά τον Ιανουάριο του 2009, με συνέπεια η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση για το τρέχον έτος να υπολογίζεται στα 85,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με πέρυσι κατά 0,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή - 0,6%. Έτσι, η παρούσα πρόβλεψη για το 2009 εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη κατά 940.000 βαρέλια ημερησίως. Κι αυτό γιατί, ενώ στην προηγούμενη Έκθεσή του ο ΙΕΑ είχε προβλέψει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα ήταν μειωμένη το 2008, εκτιμούσε ότι θα αυξανόταν το 2009 κατά 440.000 βαρέλια ημερησίως.

Η αισιοδοξία βασιζόταν στις εκτιμήσεις για την ανθεκτικότητα των αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα, απέναντι στη διεθνή κρίση, η οποία, εντούτοις, διαψεύστηκε. Μετά και τις αρνητικές εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών για υποχώρηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της ασιατικής χώρας στο 6,7%- ο οποίος είναι ο χαμηλότερος εδώ και οκτώ χρόνια – η νέα Έκθεση εκτιμά ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα το 2009 θα είναι μόλις 90.000 βαρέλια ημερησίως.

Τον Δεκέμβριο του 2008 η παγκόσμια παραγωγή παρέμεινε στάσιμη στα 86,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση της παραγωγής των κρατών-μελών του OPEC αντισταθμίστηκε από την αύξηση στην παραγωγή άλλων χωρών. Η παραγωγή εκτός OPEC για το 2008 και το 2009 υπολογίζεται στα 49,5 και 50,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα, με τις εκτιμήσεις αυτές να εμφανίζονται μειωμένες κατά 60 χιλιάδες και 30 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως συγκριτικά με την Έκθεση του προηγουμένου μήνα. Η πτώση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου για πρώτη φορά από το 1996 ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την μείωση της ημερήσιας παραγωγής το 2008 κατά 150 χιλιάδες βαρέλια. Η αύξηση της ημερήσιας παραγωγής στις χώρες εκτός OPEC για το 2009 υπολογίζεται να ανέλθει στα 0,5 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ η αντίστοιχη αύξηση των NGL στον OPEC υπολογίζεται στα 0,6 εκατομμύρια βαρέλια.

Όσον αφορά την ημερήσια παραγωγή αργού στις χώρες του OPEC τον Δεκέμβριο του 2008, αυτή ήταν μειωμένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 330 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας τα 30,9 εκατομμύρια βαρέλια. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2008, η παραγωγή εμφάνισε μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ σε σχέση με τα υψηλά των μέσων του έτους, η αντίστοιχη μείωση υπολογίζεται στα 2 εκατ. βαρέλια. Ο OPEC έθεσε ως νέο στόχο ημερήσιας παραγωγής τα 24,8 εκατ. βαρέλια από τον Ιανουάριο του 2009, ενώ η αρχική πρόθεση ήταν η μείωση της παραγωγής στο επίπεδο των 30,0 εκατ. βαρελιών.

Ο συνολικός όγκος των προϊόντων διύλισης παγκοσμίως υπολογίζεται για το πρώτο τέταρτο του έτους στα 72,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ήτοι 1,2 εκατ. βαρέλια λιγότερα σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα. Η μειωμένη ζήτηση και η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης συνεχίζουν να επηρεάζουν τις ροές του αργού πετρελαίου. Ήδη διαπιστώνονται δραματικές αλλαγές στις δομές της βιομηχανίας διύλισης, σε συνδυασμό με την μειωμένη διυλιστική δραστηριότητα.

Τα αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ έπεσαν κατά 2 εκατ. βαρέλια τον Νοέμβριο, φτάνοντας τα 2.658 εκατομμύρια βαρέλια, λόγω μείωσης στα αποθέματα αργού στην Ευρώπη και των προϊόντων απόσταξης στις χώρες του Ειρηνικού, που εξουδετέρωσαν την αύξηση στα αποθέματα των ΗΠΑ. Παρά την αναθεώρηση των δεδομένων του Οκτωβρίου, στα τέλη Νοεμβρίου η επάρκεια αποθεμάτων υπολογιζόταν στις 56,4 ημέρες. Προκαταρκτικά στοιχεία για τον Δεκέμβριο του 2008 κάνουν λόγο για πτώση κατά 8.0 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, η ρωσο-ουκρανική κρίση, το δριμύ χειμερινό ψύχος, αλλά και η ανάφλεξη στην Γάζα οδήγησαν σε αύξηση των τιμών του αργού στο επίπεδο των 50 δολαρίων το βαρέλι. Έτσι, οι συντάκτες της Έκθεσης συμπεραίνουν ότι η ισχνή παγκόσμια ζήτηση στον τομέα της διύλισης και το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών του αργού οδήγησαν τις μελλοντικές τιμές του Brent μέχρι και στα 45 δολάρια το βαρέλι, τη στιγμή που το WTI, επηρεασμένο από το ιστορικό υψηλό των αποθεμάτων του Cushing, βρισκόταν στο επίπεδο των 35 δολαρίων το βαρέλι.