Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι διεθνείς πετρελαϊκές αγορές, ακολουθώντας τους ρυθμούς της Γουόλ Στριτ και παρά τις προσδοκίες για νέα μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη υπερέβη και πάλι τα 43 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο μεγαλύτερη των 2 δολαρίων, στα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι διεθνείς πετρελαϊκές αγορές, ακολουθώντας τους ρυθμούς της Γουόλ Στριτ και παρά τις προσδοκίες για νέα μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη υπερέβη και πάλι τα 43 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο μεγαλύτερη των 2 δολαρίων, στα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου. Προχθές, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των συμβολαίων Φεβρουαρίου, η τιμή έκλεισε κάτω από τα 40 δολάρια. Στο Λονδίνο, με άνοδο 1,20 δολ., η τιμή του Βrent ενισχυόταν πάνω από τα 44 δολάρια.

Βάσει των προβλέψεων, τα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα, Πέμπτη -μια ημέρα αργότερα απ’ ό,τι συνήθως, λόγω της αργίας για τον εορτασμό της επετείου γέννησης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ- θα καταδείξουν αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 1,9 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα θα έχουν αυξηθεί έτσι κατά 9,8 εκατ. βαρέλια αργού σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, κάτι που θα αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο έχουν μειωθεί οι δαπάνες για ενέργεια εκ μέρους επιχειρήσεων και ιδιωτών. Το ίδιο ισχύει και για τα αποθέματα βενζίνης, αν επαληθευθούν οι προβλέψεις για αύξησή τους κατά 1,9 εκατ. βαρέλια, την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρό του και υπουργό Πετρελαίου της Αγκόλας, Μποτέλιο ντε Βασκονσέλος, ο ΟΠΕΚ εφαρμόζει εις ακέραιον τις δραστικές μειώσεις παραγωγής που συμφώνησαν τα μέλη του στα μέσα Δεκεμβρίου. Παράλληλα, αναλυτές ερωτηθέντες από το Reuters αναμένουν για φέτος δραστικότερη συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης απ’ όσο είχαν προβλέψει αρχικά: ειδικότερα, κατά 430.000 βαρέλια, στα 85,43 δισ. βαρέλια ημερησίως. Αναλυτές της αγοράς εκφράζουν προβληματισμό για την πορεία που θα ακολουθήσει το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης και εκτιμούν ότι «ώς ένα βαθμό, οι μειώσεις παραγωγής που συμφώνησε ο ΟΠΕΚ θα αλλάξουν τις ισορροπίες».

Με την εκπνοή των συμβολαίων παράδοσης Φεβρουαρίου, η προσοχή στρέφεται πλέον σε εκείνα του Μαρτίου. Εκεί, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, η διαφορά τιμής μεταξύ των συμβολαίων παράδοσης μηνός και εκείνων που αφορούν μεγαλύτερο βάθος χρόνου ελαττώνεται. Περιορίζεται επίσης το κοντάγκο, φαινόμενο κατά το οποίο η τιμή στα συμβόλαια παράδοσης μηνός είναι χαμηλότερη από εκείνη των συμβολαίων . Αυτό ίσως δείχνει ότι η αγορά οδεύει προς αλλαγή πορείας και προς το παρόν «αναμένει στοιχεία για τους τρόπους με τους οποίους θα επιλέξει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση».
 
(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/01/2009)