Πτωτικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την άνοδο των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, που υποδεικνύει ότι η ζήτηση είναι μάλλον απίθανο να ανακάμψει σύντομα. Το ελαφρό αργό καταγράφει πτώση κατά 1,74 δολ. στα 41,93 δολ./βαρέλι, ενώ το αργό τύπου μπρεντ χάνει 2,64 δολ. και διαμορφώνεται στα 44,19 δολ./βαρέλι.
Πτωτικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την άνοδο των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, που υποδεικνύει ότι η ζήτηση είναι μάλλον απίθανο να ανακάμψει σύντομα.

Το ελαφρό αργό καταγράφει πτώση κατά 1,74 δολ. στα 41,93 δολ./βαρέλι, ενώ το αργό τύπου μπρεντ χάνει 2,64 δολ. και διαμορφώνεται στα 44,19 δολ./βαρέλι.

Τα πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κατά 6,1 εκ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 1,9 εκ. βαρέλια. Τα συνολικά αποθέματα των τριών τελευταίων εβδομάδων ανέρχονται στα 14 εκ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 6,5 εκ. βαρέλια, τρεις φορές περισσότερο από τις εκτιμήσεις, γεγονός που μαρτυρά την κατάρρευση της ζήτησης καθώς οι οδηγοί στις ΗΠΑ μειώνουν τις διαδρομές τους.

"Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο για τον οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί η ζήτηση για κάποιο διάστημα», αναφέρουν αναλυτές. Η αισιοδοξία των επενδυτών υποδαυλίζεται επίσης από τις κακές οικονομικές και εταιρικές ειδήσεις. Στις ΗΠΑ, η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 15,5% τον περασμένο μήνα, ενώ την περασμένη εβδομάδα η ανεργία ανήλθε σε 589.000 άτομα, αγγίζοντας χαμηλά 26 ετών.

Η συνολική μείωση παραγωγής κατά 4,2 εκ. βαρέλια την ημέρα που έχει ανακοινώσει ο ΟΠΕΚ από τον Σεπτέμβριο για τη συγκράτηση των τιμών του αργού, δεν δείχνει έως τώρα να έχει φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

(www.kathimerini.gr, 24/01/2009)