Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι η εξάρτηση των ΗΠΑ από το πετρέλαιο που έρχεται από το εξωτερικό και οι κλιματικές αλλαγές θέτουν επείγουσες απειλές στην ασφάλεια του αμερικανικού κράτους. Η ανατροπή της αμερικανικής εξάρτησης από το ξένο πετρέλαιο θα γίνει αντικείμενο σοβαρής μελέτης της κυβέρνησής του, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί μια «ταχεία ενέργεια».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι η εξάρτηση των ΗΠΑ από το πετρέλαιο που έρχεται από το εξωτερικό και οι κλιματικές αλλαγές θέτουν επείγουσες απειλές στην ασφάλεια του αμερικανικού κράτους.

Η ανατροπή της αμερικανικής εξάρτησης από το ξένο πετρέλαιο θα γίνει αντικείμενο σοβαρής μελέτης της κυβέρνησής του, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί μια «ταχεία ενέργεια».

Παράλληλα ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας ότι θα επανεκτιμηθεί το αίτημα της πολιτείας της Καλιφόρνιας να εξεταστούν εκ νέου οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τα αυτοκίνητα, ανατρέποντας έτσι την κλιματική πολιτική που ακολουθούσε ο προκάτοχός του κ. Μπους.

Το αίτημα της Καλιφόρνιας, που είχε απορριφθεί από τον κ. Μπους, ήταν να της επιτραπεί να θέτει αυστηρούς περιορισμούς στα αυτοκίνητα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, ισχυριζόμενη ότι οι εκπομπές αυτές μολύνουν πολύ την ατμόσφαιρα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών, ανακοίνωσε ότι θα μπουν αποτελεσματικά όρια στο καύσιμο των αυτοκινήτων για το 2011 από τον Μάρτιο.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 27/01/2009)