Ελκυστική Eπένδυση το Πετρέλαιο...

Στο κέντρο του κόσμου που ζούμε βρίσκεται το ενεργειακό σύστημα πάνω στο οποίο βασίζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι τόσο για την οικονομική όσο και την κοινωνική τους εξέλιξη. Η σημαντικότερη πηγή ενέργειας είναι το πετρέλαιο αφού η υπάρχουσα παγκόσμια υποδομή είναι προσαρμοσμένη σε αυτό. Η ζήτηση για πετρέλαιο προβλέπεται να έχει μια σταθερή αύξηση φτάνοντας τα 113,3 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα μέχρι το 2030.
Του Ιωάννη Μαρκάκη
Τρι, 3 Φεβρουαρίου 2009 - 08:31
Στο κέντρο του κόσμου που ζούμε βρίσκεται το ενεργειακό σύστημα πάνω στο οποίο βασίζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι τόσο για την οικονομική όσο και την κοινωνική τους εξέλιξη.

Η σημαντικότερη πηγή ενέργειας είναι το πετρέλαιο αφού η υπάρχουσα παγκόσμια υποδομή είναι προσαρμοσμένη σε αυτό. Η ζήτηση για πετρέλαιο προβλέπεται να έχει μια σταθερή αύξηση φτάνοντας τα 113,3 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα μέχρι το 2030.

Σημαντικός παράγοντας για την αύξηση της ζήτησης είναι οι οικονομίες τις Ασίας. Η Κίνα γνωρίζει μια εντυπωσιακή πολιτισμική αλλαγή στις αστικές περιοχές σχετικά με τη κατοχή οχημάτων.

Μελέτη του Ο.Π.Ε.Κ. αναφέρει ότι το Πεκίνο παρουσιάζει ΑΕΠ 5.464,00 δολ. ανά κάτοικο και 119 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους, ενώ η πόλη Γκανσού ΑΕΠ 909,00 δολ. ανά κάτοικο και μόλις 7,5 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους.

Η οικονομική ανάπτυξη θα εξομαλύνει αυτό το χάσμα που βέβαια μεταφράζεται σε αύξηση της ζήτησης για οχήματα και επομένως για πετρέλαιο και τα παράγωγα αυτού.

Ως προϊόν, το πετρέλαιο υπόκειται στους κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Το αποτέλεσμα της προσφοράς είναι συνάρτηση:
  1. της ικανότητας των παραγωγών να εξάγουν τις απαραίτητες ποσότητες,
  2. του κόστος εξαγωγής και της τιμής πώλησης, ώστε να ανταγωνίζονται υποκατάστατα ή εναλλακτικά καύσιμα,
  3. της πολιτικής βούλησης των χωρών παραγωγής και
  4. της εσωτερικής και εξωτερικής σταθερότητας της χώρας παραγωγού. 
Η συνολική ζήτηση είναι ο άλλος παράγοντας καθορισμού της τιμής του πετρελαίου.

Μειωμένη ζήτηση δεν οδηγεί μόνο σε πτώση της τιμής αλλά και σε αναθεώρηση των επενδυτικών σχεδίων των πετρελαϊκών εταιρειών.

Μελέτες αναλυτών προσδιορίζουν τη δίκαιη τιμή του πετρελαίου στα 70-80 δολ. Θεωρούμε ιδιαίτερα ελκυστικά τα σημερινά επίπεδα των 41 δολ. ανά βαρέλι καθώς το πετρέλαιο θα παραμείνει η κινητήριος δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης για πάρα πολλά χρόνια. Θα πρέπει εντούτοις να θυμόμαστε ότι δεν περάσαμε από τη λίθινη εποχή στην εποχή του χαλκού γιατί τελείωσαν οι πέτρες...

Ο Ιωάννης Μαρκάκης είναι διευθυντής Τμήματος, Euroxx Securities S.A. Asset Management Dept.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 02/02/2009)