Μπορεί οι τιμές πετρελαίου να υποχωρούν, όμως ορισμένοι επενδυτές γνωρίζουν αρκετά καλά το πώς λειτουργεί η αγορά και καταφέρνουν να κερδίσουν χρήματα. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι τάσεις στις πετρελαϊκές αγορές είναι υποτονικές. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 32 και 50 δολαρίων το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, με πολλούς αναλυτές να μην προβλέπουν κάποιες σημαντικές κινήσεις, μέχρις ότου αρχίσουν και μειώνονται τα ήδη τεράστια αποθέματα των διυλιστηρίων και η οικονομία μπει σε τροχιά ανάκαμψης.
Μπορεί οι τιμές πετρελαίου να υποχωρούν, όμως ορισμένοι επενδυτές γνωρίζουν αρκετά καλά το πώς λειτουργεί η αγορά και καταφέρνουν να κερδίσουν χρήματα.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι τάσεις στις πετρελαϊκές αγορές είναι υποτονικές. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 32 και 50 δολαρίων το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, με πολλούς αναλυτές να μην προβλέπουν κάποιες σημαντικές κινήσεις, μέχρις ότου αρχίσουν και μειώνονται τα ήδη τεράστια αποθέματα των διυλιστηρίων και η οικονομία μπει σε τροχιά ανάκαμψης.

Οι προαναφερόμενες συνθήκες είναι δυσοίωνες για εκείνους τους επενδυτές που είχαν προβεί σε μεγάλα «στοιχήματα» για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Υπάρχουν όμως και κάποιοι traders που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την αλλαγή κατεύθυνσης στις τιμές και εν μέσω διαφόρων κατηγοριών αργού, γεωγραφικών περιοχών παράδοσης, χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης και διαφόρων ειδών παράγωγων προϊόντων πετρελαίου, από βενζίνη μέχρι καύσιμα για αεροσκάφη.

Για παράδειγμα, η BlueGold Capital Management -ένα αντισταθμιστικό ταμείο, αξίας 1,2 δισ. δολαρίων και με έδρα το Λονδίνο- κατάφερε πέρυσι να εξασφαλίσει αποδόσεις 209%, με το να προβλέψει σωστά την άνοδο και «κατάρρευση» της τιμής του πετρελαίου. Προσφάτως, ο διευθύνων σύμβουλος της BlueGold Capital Management, Ντένις Κρέμα, δήλωσε ότι διακρίνει αρκετές ευκαιρίες στις πετρελαϊκές αγορές.

Όμως τέτοιου είδους συναλλαγές μπορούν να αποβούν επικίνδυνες, εάν οι τιμές κινηθούν αντίθετα της προβλεπόμενης κατεύθυνσης. Δεν καταφέρνουν όλοι να επωφεληθούν των έντονων διακυμάνσεων και της άνευ κατεύθυνσης πορείας των πετρελαϊκών τιμών.

Τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν συστηματικά σε προθεσμιακά συμβόλαια (γνωστά και ως managed-futures funds), ενισχύθηκαν κατά 14% στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, χάρη στην ανοδική πορεία των τιμών. Τον Ιανουάριο όμως, η απόδοσή τους ήταν σχεδόν αμετάβλητη, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της BarclayHedge, που καταγράφει δεδομένα αντισταθμιστικών ταμείων.

Και όσοι επενδύουν με έμμεσο τρόπο στις αγορές εμπορευμάτων -συμπεριλαμβανομένων συνταξιοδοτικών ταμείων και μικροεπενδυτών μέσω διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων- δέχονται πιέσεις εν μέσω μιας στάσιμης αγοράς.

Πέρυσι, πολλοί από αυτούς τους επενδυτές υπέστησαν ζημίες, λόγω της υποχώρησης στις τιμές εμπορευμάτων. Ο δείκτης εμπορευμάτων GSCI της S&P, κατέγραψε απώλειες σχεδόν 47% το 2008.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 05/02/2009)