Προεδρεύουσα στο Πάνελ «ΝΑΤΟ, Ρωσία, Πετρέλαιο, Μέση Ανατολή: Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας» η Ντ. Μπακογιάννη

Προεδρεύουσα στο Πάνελ «ΝΑΤΟ, Ρωσία, Πετρέλαιο, Μέση Ανατολή: Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας» η Ντ. Μπακογιάννη
energia.gr
Δευ, 9 Φεβρουαρίου 2009 - 08:21
Σε πάνελ με θέμα «ΝΑΤΟ, Ρωσία, Πετρέλαιο, Μέση Ανατολή: Το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας» προήδρευσε το Σάββατο η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ για το τρέχον έτος. Στο πάνελ συμμετείχαν ο πρόεδρος της Εσθονίας, Τόμας Ίλβες, η πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, και η βουλευτής των ΗΠΑ, Τζέιν Χάρμαν, η οποία αντικατέστησε τον γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν.

Σε πάνελ με θέμα «ΝΑΤΟ, Ρωσία, Πετρέλαιο, Μέση Ανατολή: Το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας» προήδρευσε το Σάββατο η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ για το τρέχον έτος.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο πρόεδρος της Εσθονίας, Τόμας Ίλβες, η πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, και η βουλευτής των ΗΠΑ, Τζέιν Χάρμαν, η οποία αντικατέστησε τον γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν.

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή της, η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις εξελίξεις σχετικά με τις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για το διάλογο για τη Νέα Αρχιτεκτονική Ασφάλειας στην Ευρώπη, τις νέες ανάγκες ασφάλειας, τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία την ενεργειακή ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον παγκόσμιο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενη στην προεδρία της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ και στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας προκειμένου να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα ασφάλειας, η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι υπάρχει συναίνεση για την ανάγκη αυτής της συζήτησης, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι ο ΟΑΣΕ μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο πεδίο συζήτησης.

Όπως τόνισε, «είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν συμφωνίες μεταξύ των 56 κρατών - μελών του ΟΑΣΕ». Επανέλαβε, ωστόσο, ότι «η ελληνική προεδρία είναι διατεθειμένη να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία, προκειμένου να διευκολύνει τον διάλογο». Ως βασική δε, πρόκληση της προεδρίας υπέδειξε τη συνέχιση της παρουσίας του Οργανισμού στην Γεωργία, με καθαρά ανθρωπιστικό περιεχόμενο.

Όσον αφορά στη συζήτηση για την ασφάλεια στην Ευρώπη, η υπουργός απέρριψε κάθε αναφορά σε θεωρίες περί επιστροφής στον «Ψυχρό Πόλεμο» και αναφέρθηκε στις κοινές απειλές και προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η περιοχή, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με τη Ρωσία, «τον εταίρο μας στην ειρήνη».

Η κα Μπακογιάννη έκανε, επίσης, λόγο για ανάγκη αποτίμησης του παγκόσμιου ρόλου της Ε.Ε., ιδίως σε σχέση με την νέα αμερικανική κυβέρνηση. «Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη με αυτοπεποίθηση, η οποία θα μιλάει με μια φωνή. Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Γνωρίζω ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα ήθελα η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να συνεργαστούν ως ισότιμοι εταίροι», δήλωσε και τάχθηκε υπέρ της επανενεργοποίησης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πιθανά πεδία συνεργασίας, όπως το Αφγανιστάν.