Ανασταλτικός Παράγοντας Στις Προσπάθειες Του ΟΠΕΚ Τα Αποθέματα Αργού Πετρελαίου Στις ΗΠΑ

Ανασταλτικός Παράγοντας Στις Προσπάθειες Του ΟΠΕΚ Τα Αποθέματα Αργού Πετρελαίου Στις ΗΠΑ
energia.gr
Δευ, 9 Φεβρουαρίου 2009 - 12:40
O Oργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) μείωσε στη διάρκεια του Ιανουαρίου την παραγωγή πετρελαίου σχεδόν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την υπερπροσφορά που κρατάει τις τιμές κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι. Μπορεί όμως ο ΟΠΕΚ να περιόρισε την παραγωγή, αλλά τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξάνονταν κατά 700.000 με 900.000 βαρέλια ημερησίως

O Oργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) μείωσε στη διάρκεια του Ιανουαρίου την παραγωγή πετρελαίου σχεδόν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την υπερπροσφορά που κρατάει τις τιμές κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι.

Μπορεί όμως ο ΟΠΕΚ να περιόρισε την παραγωγή, αλλά τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξάνονταν κατά 700.000 με 900.000 βαρέλια ημερησίως. Oι συγκεκριμένοι ρυθμοί αύξησης -οι ταχύτεροι σε διάστημα σχεδόν 85 ετών και οι ταχύτεροι σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο μήνα τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2002- αποτελούν μείζονα ανασταλτικό παράγοντα για τις προσπάθειες του καρτέλ.

Το αργό πετρέλαιο συσσωρεύεται στα ενεργειακά αποθέματα, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει συμβάλει στη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης για πετρελαϊκά προϊόντα, όπως βενζίνη και καύσιμα ντίζελ. H υπερπροσφορά που ασκεί πιέσεις στις τιμές καθιστά κερδοφόρα διαδικασία για τις εταιρείες διύλισης τη συγκέντρωση πετρελαϊκών αποθεμάτων.

Η αύξηση των αποθεμάτων αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για τον ΟΠΕΚ, πέραν της μείωσης της ανά τον κόσμο πετρελαϊκής ζήτησης και της διολίσθησης των τιμών αργού. Οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια του πετρελαίου έχουν απομακρυνθεί κατά 72% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα (πάνω από τα 145 δολάρια το βαρέλι) που είχαν αγγίξει τον Ιούλιο.

Ο ΟΠΕΚ δεσμεύθηκε το Σεπτέμβριο να μειώσει την παραγωγή κατά 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, συμπεριλαμβανομένης μείωσης 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής αργού στον κόσμο, μείωσε τον προηγούμενο μήνα την παραγωγή πέραν των συμφωνημένων ορίων. Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας τον Ιανουάριο -στα 7,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως- ήταν η χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2002.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ συνεδριάζουν και πάλι στις 15 Μαρτίου και έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι οι τιμές θα πρέπει να κυμανθούν κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες για μελλοντική παραγωγή. Αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ότι οι τιμές του αργού θα παραμείνουν κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι για τους τρεις επόμενους μήνες, θα ενισχυθούν στα 49 δολάρια σε έξι μήνες και στα 65 δολάρια σε δώδεκα μήνες.

(από την εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 09/02/2009)