Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Ν. Υόρκη μετά τη δήλωση του γενικού γραμματέα του OPEC ότι το καρτέλ είναι «έτοιμο» να προχωρήσει σε νέα μείωση της ημερήσιας παραγωγής του τον Μάρτιο.

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Ν. Υόρκη μετά τη δήλωση του γενικού γραμματέα του OPEC ότι το καρτέλ είναι «έτοιμο» να προχωρήσει σε νέα μείωση της ημερήσιας παραγωγής του τον Μάρτιο.

Ταυτόχρονα η αποδυνάμωση του δολαρίου αλλά και η βεβαιότητα των αγορών ότι η αμερικανική γερουσία θα υπερψηφίσει σήμερα το νέο «πακέτο» στήριξης των 825 δισ. δολαρίων του Μπαράκ Ομπάμα, αποτέλεσαν δύο ακόμη παράγοντες που στήριξαν την ανάκαμψη των τιμών. Αποτέλεσμα το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου για το brent να ξεπεράσει τα 48 δολάρια, καθώς διαμορφώθηκε έως τα 48,42 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 3,5%. Σε ανάλογη πορεία κινήθηκε και το αμερικανικό αργό, το οποίο άγγιξε το επίπεδο των 42,43 δολαρίων με άνοδο 3,4%.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του OPEC, Αμπντουλάχ αλ-Μπάντρι, τόνισε ότι «προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση στις αγορές πιθανώς να πρέπει να λάβουμε επιπλέον μέτρα. Αυτό θα γίνει στη σύνοδο του Μαρτίου. Πρώτα όμως τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως με τις προηγούμενες μειώσεις ημερήσιας παραγωγής. Μέχρι στιγμής το 80% αυτών έχει συμμορφωθεί».

Οι πρόεδροι και οι υπ. Πετρελαίου αρκετών κρατών-μελών του καρτέλ, με προεξέχοντες αυτούς του Ιράκ, Ιράν και Βενεζουέλας, ασκούν έντονες πιέσεις προκειμένου ο OPEC να προχωρήσει σε νέα μείωση παραγωγής, καθώς θεωρούν ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη της τιμής του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές.

Ακόμη και η σημαντική ανάκαμψη πετρελαίου –με το αμερικανικό ελαφρύ αργό να φθάνει τον Δεκέμβριο έως και τα 34 δολάρια, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας– δεν ικανοποιεί τα κράτη - μέλη του OPEC, τα οποία τονίζουν ότι τιμές χαμηλότερες από 50 δολάρια δεν είναι ικανοποιητικές, καθώς δεν προσφέρουν στους παραγωγούς τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον αλ-Μπάντρι ήδη έχουν καταγράψει σημαντική καθυστέρηση τα 35 από τα 150 προγράμματα βελτίωσης των υπάρχοντων κοιτασμάτων αλλά και ανάπτυξης νέων από τα κράτη-μέλη του καρτέλ, λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης πετρελαίου. Oπως, δε, τόνισε στο διάστημα Ιουλίου 2008 έως και Ιανουαρίου 2009, ο OPEC έχασε περί τα 356 δισ. δολάρια λόγω της πτώσης πετρελαίου.

«Τα 356 δισ. δολάρια είναι το “πακέτο βοήθειας” που προσέφερε ο OPEC στην παγκόσμια οικονομία στην τρέχουσα περίοδο της κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του καρτέλ.

(από www.express.gr 10/02/2009)