Με προσφυγές στα Διεθνή Δικαστήρια κατά της Αλβανικής Κυβέρνησης απειλούν οι Εταιρείες Πετρελαίου

Με προσφυγές στα Διεθνή Δικαστήρια κατά της Αλβανικής Κυβέρνησης απειλούν οι Εταιρείες Πετρελαίου
energia.gr
Τετ, 11 Φεβρουαρίου 2009 - 11:19
Σε ανακοίνωση τύπου στις 21 Ιανουαρίου τ.ε. ο σύνδεσμος των Εταιρειών Εισαγωγής Υδρογονανθράκων της Αλβανίας ζήτησε εγγυήσεις για ισότητα στην αγορά, ελεύθερο ανταγωνισμό ο οποίος συνεπάγεται και ανταγωνιστικές τιμές και άρση της διάκρισης σε βάρος των μελών του.

Σε ανακοίνωση τύπου στις 21 Ιανουαρίου τ.ε. ο σύνδεσμος των Εταιρειών Εισαγωγής Υδρογονανθράκων της Αλβανίας ζήτησε εγγυήσεις για ισότητα στην αγορά, ελεύθερο ανταγωνισμό ο οποίος συνεπάγεται και ανταγωνιστικές τιμές και άρση της διάκρισης σε βάρος των μελών του. Επίσης, ο σύνδεσμος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας Ενέργειας και Εμπορίου της χώρας κ. Ρούλι να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιο είδος πετρελαίου θα επιτρέψει στη χώρα και το πετρέλαιο αυτό να είναι ελεύθερο για όλους και όχι να έχει πρόσβαση σε αυτό μία και μόνο εταιρεία και μάλιστα με κυβερνητική απόφαση, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφαση σχετικά με το πετρέλαιο δεύτερης ποιότητας (D2) και να εξασφαλίσει ισότητα στην αγορά, για να μην αναγκαστεί να παραπέμψει το θέμα στα αλβανικά και τα διεθνή δικαστήρια, με στόχο την προστασία της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού από τις απειλές που προέρχονται από τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση, ενέκρινε μια νέα απόφαση η οποία προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο η ιδιωτικοποιημένη πλέον πρώην κρατική εταιρεία ARMO θα πουλάει το πετρέλαιο D2 που παράγει το διυλιστήριό της στην πόλη Μπάλς στις άλλες εισαγωγικές εταιρείες που λειτουργούν στην Αλβανία. Οι νομικοί σύμβουλοι του Συνδέσμου Εισαγωγέων Υδρογονανθράκων δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο Αλβανίας, διότι η απόφαση αυτή, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας, τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες έχει προσχωρήσει η Αλβανία καθώς και το ίδιο το νομικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται η κυβερνητική αυτή απόφαση.

Παράλληλα με τα αλβανικά δικαστήρια, οι εισαγωγικές εταιρείες θα κάνουν παράπονα και στις Βρυξέλλες. Εξάλλου, από την 1η Ιανουαρίου 2009, κανένα σκάφος δεν εισήλθε στο λιμάνι του Δυρραχίου για να εκφορτώσει πετρέλαια δεύτερης ποιότητας D2, με αποτέλεσμα να αυξηθούν πολύ οι ανησυχίες των οκτώ μεγάλων εταιρειών που εισάγουν D2. Οι μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, διότι τα αποθέματα πετρελαίου D2 εξαντλήθηκαν, ενώ πολλοί οδηγοί, δεν το βρίσκουν στα πρατήρια. Μια άλλη ζημία για τις εισαγωγικές εταιρείες από την απόφαση της κυβέρνησης, είναι ότι οι εταιρείες αυτές δεν μπορούν να μετάσχουν σε διαγωνισμούς προμήθειας πετρελαίου που διοργανώνει το κράτος για φορείς που καταναλώνουν D2 για κεντρική θέρμανση, γεννήτριες κ.α