Στρατηγικός Στόχος της Gazprom-Neft να Πρωταγωνιστήσει η NIS στην ΝΑ Ευρώπη,κατά το Σέρβο Πρωθυπουργό

Στρατηγικός Στόχος της Gazprom-Neft να Πρωταγωνιστήσει η NIS στην ΝΑ Ευρώπη,κατά το Σέρβο Πρωθυπουργό
energia.gr
Πεμ, 12 Φεβρουαρίου 2009 - 12:21
«Οι ιθύνοντες της Gazprom-Neft ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό ότι στρατηγικός τους στόχος είναι να μεταμορφώσουν τη NIS σε μία από τις κύριες πετρελαϊκές εταιρείες της νοτιοανατολικής Ευρώπης». Με την φράση αυτή της ανακοίνωσης του Σέρβου πρυθυπουργού Μίρκο Τσβέτκοβιτς γνωστοποιήθηκε και επισήμως εχθές η ανάληψη του ελέγχου της κρατικής σερβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας NIS από την Gazprom Neft.

«Οι ιθύνοντες της Gazprom-Neft ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό ότι στρατηγικός τους στόχος είναι να μεταμορφώσουν τη NIS σε μία από τις κύριες πετρελαϊκές εταιρείες της νοτιοανατολικής Ευρώπης». Με την φράση αυτή της ανακοίνωσης του Σέρβου πρυθυπουργού Μίρκο Τσβέτκοβιτς  γνωστοποιήθηκε και επισήμως εχθές η ανάληψη του ελέγχου της κρατικής σερβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας NIS από την Gazprom Neft.

Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της πετρελαϊκής θυγατρικής της Gazprom, Αλεξάντερ Ντιούκοφ είχε συνάντηση με τον Σέρβο πρωθυπουργό , τον οποίο και ενημέρωσε για τα σχέδια της Gazprom Neft για την NIS, τα οποία, όπως δήλωσε, "έχουν στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας" της τελευταίας.

Ο κ. Ντιούκοφ βρίσκεται στην Σερβία για να παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση των μετόχων της NIS μετά την εξαγορά του 51% της σερβικής εταιρείας, έναντι 400 εκατ. ευρώ από την Gazprom Neft. Κατά την συνεδρίαση αυτή θα εκλεγεί το νέο Δ.Σ. της NIS, το οποίο θα αποτελείται από έξι εκπροσώπους της Gazprom και πέντε της NIS.

Η σχετική συμφωνία, που συνήφθη στα τέλη του 2008 ανάμεσα στην ρωσική και την σερβική πλευρά, περιλαμβάνει δέσμευση των Ρώσων ότι ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream, που θα συνδέει τη Ρωσία με τη νότια Ευρώπη, θα διέρχεται από τη Σερβία, καθώς επίσης ότι θα κατασκευαστούν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην χώρα.

Στη συμφωνία επίσης προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες του σερβικού Τύπου, ότι η Gazprom θα επενδύσει περίπου 500 εκατ. ευρώ στη NIS ως το 2012 και θα χρηματοδοτήσει κοινωνικό πρόγραμμα για το προσωπικό που θα πρέπει να εγκαταλείψει την εταιρεία.