Πέντε Λόγοι Για Την Εισαγωγή Του Λιθάνθρακα Στην Ηλεκτροπαραγωγή

Πέντε Λόγοι Για Την Εισαγωγή Του Λιθάνθρακα Στην Ηλεκτροπαραγωγή
του Κωνσταντινου Aλεξοπουλου
Πεμ, 12 Φεβρουαρίου 2009 - 15:13
Η εισαγωγή του λιθάνθρακα στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή θα πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή, γιατί: - εμπλουτίζει το εθνικό ενεργειακό ισοζύγιο, - αυξάνει την πολλαπλότητα ενεργειακών πηγών και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας από το εξωτερικό, - συμβάλλει μακροπρόθεσμα στη σταθερότητα των ενεργειακών τιμών...

Η εισαγωγή του λιθάνθρακα στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή θα πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή, γιατί:

- εμπλουτίζει το εθνικό ενεργειακό ισοζύγιο,

- αυξάνει την πολλαπλότητα ενεργειακών πηγών και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας από το εξωτερικό,

- συμβάλλει μακροπρόθεσμα στη σταθερότητα των ενεργειακών τιμών,

- συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλού κόστους για την ενέργεια βάσης της παραγωγής, και

- οι μονάδες άνθρακα θα αντικαταστήσουν παλαιές λιγνιτικές και πετρελαϊκές μονάδες με παλαιά τεχνολογία και θα επιφέρουν μείωση εκπομπών

Απαιτούνται όμως δύο πολύ σημαντικές προϋποθέσεις:

i) Η εισαγωγή αυτή να γίνει σταδιακά, συγκροτημένα, με βάση έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό κάλυψης των αναγκών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας με καύσιμα (εγχώρια και εισαγόμενα). Ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει επίσης, αυστηρά χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

ii) Ο λιθάνθρακας θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες θα κατασκευαστούν με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, θα έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης και θα διαθέτουν εξοπλισμό τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, οι οποίες θα αντικαταστήσουν παλιές και περιβαλλοντικά επιβαρύνουσες μονάδες.

Νέες μονάδες

Η διείσδυση του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή δεν πρέπει όμως να είναι ανεξέλεγκτη, αλλά να γίνει με γνώμονα την ασφάλεια του εφοδιασμού από εισαγόμενα καύσιμα. Η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα πρέπει να καλυφθεί κυρίως από νέες μονάδες που θα λειτουργούν με περιβαλλοντικά φιλικότερες μορφές ενέργειας, όπως είναι οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο, καθώς και με την εφαρμογή γενικευμένων μέτρων εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας γενικότερα, και του ηλεκτρισμού ειδικότερα. Η διείσδυση του λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή σε σχέση με το φυσικό αέριο πρέπει να εξασφαλίζει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ασφάλεια εφοδιασμού και την ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Η εισαγωγή του λιθάνθρακα επιβάλλεται να γίνει για να αντικαταστήσει παλαιές λιγνιτικές και πετρελαϊκές μονάδες, κυρίως στο νότιο σύστημα της χώρας όπου εξαντλείται πλέον ο λιγνίτης. Στις περιοχές αυτές, η χρήση φυσικού αερίου θα ήταν η φιλικότερη προς το περιβάλλον λύση, αλλά η ασφάλεια του εφοδιασμού επιτάσσει να υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πηγή καυσίμου στις περιοχές αυτές, οι οποίες σημειωτέον είναι κοντά στα κέντρα αυξημένων αναγκών ισχύος (Στερεά Ελλάδα/Αττική και Πελοπόννησο) και επιπλέον η τιμή του αερίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τιμή του πετρελαίου και ακολουθεί την εντυπωσιακά ανοδική της πορεία.

Πέραν αυτού, η διατήρηση της παραγωγής ενέργειας βάσης με χαμηλό κόστος θα διευκολύνει την εισαγωγή των ΑΠΕ και θα βελτιώνει την οριακή τιμή του συστήματος. Επομένως, οι μονάδες που θα γίνουν για την κάλυψη νέας ισχύος και την αντικατάσταση παλαιάς, στις περιοχές Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, πρέπει να είναι μονάδες φυσικού αερίου και λιθάνθρακα, ώστε να εξασφαλίζονται η ασφάλεια εφοδιασμού, η συγκράτηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και η μικρότερη περιβαλλοντική όχληση.

Οι μονάδες λιθάνθρακα πρέπει να σχεδιασθούν και να χωροθετηθούν με βασικό κριτήριο τη μικρότερη δυνατή όχληση στο περιβάλλον, όχι μόνο από τις εκπομπές αλλά και από τη διακίνηση και τροφοδότηση του λιθάνθρακα (αιωρούμενα σωματίδια κ. λπ.).

Χωροθέτηση

Η χωροθέτησή τους θα πρέπει να γίνει σε παραθαλάσσιες περιοχές, ώστε να διασφαλίζεται η προμήθεια του λιθάνθρακα χωρίς πρόσθετη μεταφορά και η δυνατότητα ψύξης με ανοικτό κύκλωμα θαλασσινού νερού, πράγμα που εξασφαλίζει καλύτερο βαθμό απόδοσης. Μόνο έτσι, η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο εθνικό ενεργειακό ισοζύγιο μπορεί να θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί τόσο την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, όσο και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις της για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τη διευκόλυνση μεγάλης διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας, συμβάλλοντας επιπλέον στη διατήρηση χαμηλού κόστους ενέργειας.

O κ. Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος είναι Εκπρόσωπος Mόνιμης Eπιτροπής Eνέργειας του TEE