Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεωρησε για μία ακόμη φορά προς τα κάτω την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2009 κατά 570 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναπροσάρμοσε τις εκτιμήσεις του για την αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ στο 0,5 %. Στην μηνιαία Έκθεση του Οργανισμού για την πετρελαϊκή αγορά που αφορά τον Φεβρουάριο του 2009, η σχετική πρόβλεψη κυμαίνεται πλέον στα 84,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μειωμένη κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση (-1,1%)σε σύγκριση με το 2008.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεωρησε για μία ακόμη φορά προς τα κάτω την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2009 κατά 570 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναπροσάρμοσε τις εκτιμήσεις  του για την αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ στο 0,5 %. Στην μηνιαία Έκθεση του Οργανισμού για την πετρελαϊκή αγορά που αφορά τον Φεβρουάριο του 2009, η σχετική πρόβλεψη κυμαίνεται πλέον στα 84,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μειωμένη κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση (-1,1%)σε σύγκριση με το 2008.

Για το παρελθόν έτος η πετρελαϊκή ζήτηση υπολογίζεται στα 85,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εμφανίζοντας πτώση κατά 400 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως (-0,4%) σε σχέση με το 2007. Επαναλαμβάνεται η διαπίστωση ότι είναι η πρώτη φορά από το 1982-1983 που η ζήτηση μειώνεται για δεύτερο κατά σειρά έτος.

Σε σταθερά επίπεδα ανάμεσα στα 40 και 45 δολάρια το βαρέλι κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου τον Ιανουάριο, παρά την σύντομη άνοδο που σημειώθηκε στις αρχές του μήνα, λόγω των αιματηρών γεγονότων στην Γάζα και την πρόσφατη μείωση του OPEC για περαιτέρω μείωση της παραγωγής. Η τελευταία αντιστάθμισε την φθίνουσα ζήτηση, ενώ οι τιμές της νάφθας και της βενζίνης αυξήθηκαν λόγω περιορισμού της παραγωγής, στην οποία προέβησαν οι εταιρείες διύλισης, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες και να βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους.

Όσον αφορά την προσφορά για τον μήνα Ιανουάριο, αυτή έπεσε παγκοσμίως κατά 520 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας στο επίπεδο των 85,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, κυρίως εξαιτίας των σχετικών αποφάσεων του OPEC. Αναφορικά με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός του καρτέλ, η ημερήσια παραγωγή τους για το 2008 υπολογίζεται μειωμένη κατά 20 χιλιάδες βαρέλια, ενώ για το 2009 η σχετική μείωση υπολογίζεται στα 110 χιλιάδες βαρέλια. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση της παραγωγής το 2009 σε σχέση με πέρυσι θα κυμανθεί στα 0,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ ο συνολικός όγκος της ημερήσιας παραγωγής των χωρών αυτών θα φτάσει τα 50,9 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγή NGL (Natural Gas Liquids) των χωρών του OPEC το 2009 αναμένεται να μειωθεί κατά 0,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αγγίζοντας το επίπεδο των 5 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα. Η μείωση αυτή αποδίδεται σε μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου και καθυστερήσεις στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στον χώρο.

Όσον αφορά την παραγωγή αργού των χωρών του OPEC, αυτή έπεσε τον Ιανουάριο του 2009 κατά 950 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, στα επίπεδα των 29 εκατ. βαρελιών (χωρίς να υπολογίζεται η Ινδονησία), λόγω επιδείνωσης των ρυθμών παραγωγής. Η εφεδρική παραγωγικότητα των χωρών αυτών ανέρχεται στα 4,4 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση. Η «έκκληση για μεταβολές στο αργό και στα αποθέματα του OPEC» για το 2009 τώρα βρίσκεται στα 28,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μειωμένη τουλάχιστον κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με πέρυσι, αλλά πιθανόν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια αυξημένη σε σχέση με την παραγωγή των OPEC-12, σύμφωνα με τους τρέχοντες στόχους.

Τα βιομηχανικά αποθέματα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ μειώθηκαν στα 2.673 εκατομμύρια βαρέλια τον Δεκέμβριο του 2008, εμφανίζοντας μείωση κατά 20,1 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο, το τελευταίο τετράμηνο του 2008 οι χαμηλές ροές διυλιστηρίου εμφάνισαν αύξηση κατά 170 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Τα αποθέματα παρείχαν κάλυψη για 57 ημέρες, 4,5 περισσότερες σε επίπεδο έτους. Τα προκαταρκτικά στοιχεία Ιανουαρίου 2009 κάνουν λόγω για περαιτέρω αύξηση αποθεμάτων της τάξης των 8 εκατ. βαρελιών, ενώ η βραχυπρόθεσμα κυμαινόμενη αποθηκευτική ικανότητα αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 50 με 80 εκατ. βαρέλια.

Η συνολική διυλιστική παραγωγή του αργού αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 71,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αυτό μεταφράζεται μείωση της τάξης των 2,0 εκατ. βαρελιών σε σχέση με πέρυσι, λόγω πτώσης της ζήτησης, περικοπές ροών στα διυλιστήρια ΗΠΑ και Ιαπωνίας και μεγαλύτερων αναγκών συντήρησης στις ΗΠΑ. Οι χώρες εκτός ΟΟΣΑ εμφανίζουν κάμψη στον τομέα αυτό κυρίως λόγω της συνολικής μείωσης της παραγωγής της Κίνας και των Λοιπών Ασιατικών Χωρών κατά 0,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το 2008.