Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει την Τετάρτη τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος (κοινοτική επιτήρηση) εναντίον της Ελλάδας, εμμένοντας στις απαισιόδοξες προβλέψεις της για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στη χώρα μας, τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου. Ταυτόχρονα συνιστά στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, να επιδείξει προσοχή στις αυξήσεις μισθών και να μειώσει τις δαπάνες του δημόσιου τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει την Τετάρτη τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος (κοινοτική επιτήρηση) εναντίον της Ελλάδας, εμμένοντας στις απαισιόδοξες προβλέψεις της για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στη χώρα μας, τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου.

Ταυτόχρονα συνιστά στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, να επιδείξει προσοχή στις αυξήσεις μισθών και να μειώσει τις δαπάνες του δημόσιου τομέα.

Στη γνώμη που θα υιοθετήσει στις 18 Φεβρουαρίου η Επιτροπή και στη συνέχεια θα υποβάλει στο ΕCOFIN, ο Ισπανός Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, στην ουσία αμφισβητεί το ελληνικό επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεδομένου ότι ακολουθεί τις εισηγήσεις των υπηρεσιών του, σύμφωνα με τις οποίες το 2009 η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 0,2% και το 2010 το 0,7%.

Το βασικό σενάριο της κυβέρνησης πάνω στο οποία στηρίζεται το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1,1% φέτος και 1,6% του χρόνου.

Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των κοινοτικών υπηρεσιών το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα θα κυμανθεί στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009 και στο 4,2% το 2010. Η κυβέρνηση, βασιζόμενη στις δικές της προβλέψεις για την ανάπτυξη, εκτιμά ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί στο 3,7% το 2009 και στο 3,2% το 2010, ενώ θα πέσει κάτω από το απαγορευτικό 3% το 2011.

Στις 10 Μαρτίου

Η Γνώμη για την Ελλάδα (και τις άλλες χώρες με υπερβολικό έλλειμμα) θα εξεταστεί στις 10 Μαρτίου από το Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN το οποίο θα κάνει και τις διαπιστώσεις του. Στη συνέχεια στις 24 Μαρτίου, η Κομισιόν θα προχωρήσει στην υποβολή συστάσεων προς το Συμβούλιο Υπουργών, σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, στις οποίες συστάσεις θα αναφέρεται και το χρονοδιάγραμμα που θα δοθεί στην κυβέρνηση προκειμένου να επαναφέρει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Οι συστάσεις για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που θα οδηγηθούν σε επιτήρηση (Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Μάλτα) θα εξεταστούν στην άτυπη σύνοδο του ECO-FIN (4-5 Απριλίου στην Πράγα), όπου θα ληφθούν και οι αποφάσεις.
Η θέση της Κομισιόν δυσκολεύει τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, τόσο στο Γιούρογκρουπ (υπουργοί Ευρωζώνης) όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN, που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Θα πρέπει να πείσει τους ομολόγους του ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι υπερβολικά απαισιόδοξες και παράλληλα να αποσπάσει μια τριετή περίοδο (μέχρι τέλος του 2011) για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με το αν εισηγηθεί διετία ή τριετία για την προσαρμογή.

Χωρίς την τριετία η κυβέρνηση θα μπει σε περιπέτειες, δεδομένου ότι η απόκλιση για το δημόσιο έλλειμμα μεταξύ των προβλέψεων της κυβέρνησης και της Κομισιόν φτάνουν τη μια ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ ή περίπου 2,4 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια εάν το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών δώσει στη χώρα μας διετία και όχι τριετία, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα.

Ιρλανδία, Γαλλία, Ισπανία

Πάντως, ο κ. Αλμούνια δεν ακολουθεί σκληρή γραμμή μόνο έναντι της Ελλάδας, αλλά και έναντι των άλλων τριών χωρών που οδηγούνται σε κοινοτική επιτήρηση, της Ιρλανδίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Επιλέγει ως σενάριο για την ανάπτυξη αυτό που προβλέπουν οι υπηρεσίες του και όχι τα επικαιροποιημένα προγράμματα ανάπτυξης των τριών κυβερνήσεων.

Επιπλέον η φρασεολογία που χρησιμοποιείται στο σχέδιο των γνωμοδοτήσεων προς το Συμβούλιο Υπουργών, προκάλεσε τις αντιδράσεις αρκετών Επιτρόπων, διότι είναι ιδιαίτερα σκληρή και για τις 4 χώρες, αγνοώντας ότι το υπερβολικό έλλειμμα οφείλεται στη ραγδαία επιδείνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στην περίπτωση της Ελλάδας το κείμενο επισημαίνει την ανάγκη νέας αναθεώρησης του συνταξιοδοτικού - ασφαλιστικού, τη συγκράτηση των δαπανών και εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης στις μισθολογικές αυξήσεις.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 14/02/2009)