Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προβλέπει, ότι φέτος θα σημειωθεί η μεγαλύτερη μείωση στη ζήτηση πετρελαίου από το 1982, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να μειωθεί κατά 980.000 βαρέλια ημερησίως σε 84,7 εκατομμύρια ημερησίως το 2009.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προβλέπει, ότι φέτος θα σημειωθεί η μεγαλύτερη μείωση στη ζήτηση πετρελαίου από το 1982, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να μειωθεί κατά 980.000 βαρέλια ημερησίως σε 84,7 εκατομμύρια ημερησίως το 2009. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή της αρχικής εκτίμησης της ΙΕΑ, που έκανε λόγο για μείωση της τάξης των 500.000 βαρελιών ημερησίως. Η οικονομική κρίση επηρεάζει άμεσα την κατανάλωση καυσίμων και η ΙΕΑ προειδοποιεί ότι ίσως καταγραφεί και περαιτέρω μείωση της ζήτησης λόγω της αστάθειας.

Απειλή

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η κατάρρευση των τιμών απειλεί τη μελλοντική ανάπτυξη στα αποθέματα πετρελαίου. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι μετά την πτώση πετρελαίου το περασμένο καλοκαίρι, η ΙΕΑ μείωσε τους υπολογισμούς της για την πιθανή προσφορά από τον ΟΠΕΚ κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Σαν συνέπεια, μέλη του καρτέλ, έχουν αναβάλλει 35 νέα πετρελαϊκά προγράμματα. Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν την άποψη ότι ευρύτερες επενδύσεις στην προσφορά του πετρελαίου, πιθανώς να αποσταθεροποιήσουν περισσότερο την οικονομία.

Γι' αυτόν τον λόγο λοιπόν, ο OΠEΚ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την εξόρυξη του πετρελαίου, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης της αγοράς και για να ανακόψει την πτώση στις τιμές του πετρελαίου.

Ο David Fyfe, επικεφαλής του τμήματος πετρελαϊκής βιομηχανίας και αγορών της ΙΕΑ, δήλωσε ότι «το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το 2009 θα είναι μια ιδιαίτερα ασθενής χρονιά, όπου είμαστε δέσμιοι σε μια περαιτέρω εξασθένηση της οικονομίας».

Στις 20.00 ώρα Ελλάδος η τιμή του αργού πετρελαίου της Νέας Υόρκης ήταν στα 37,35 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,53%.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 12/02/2009)