Στη νότιο-ανατολική Πορτογαλία αποφασίστηκε να γίνει η εγκατάσταση ενός τεράστιου σταθμού ηλιακής ενέργειας, που παράγει περισσότερη ενέργεια από οποιονδήποτε άλλο σταθμό στον κόσμο. Η εγκατάσταση αυτή από μόνη της καλύπτει τις ανάγκες 30.000 Πορτογαλικών νοικοκυριών. Αξιοσημείωτο είναι ότι η περιοχή Αλεντέχο απολαμβάνει περισσότερη ηλιοφάνεια ετησίως από κάθε άλλο μέρος της Ευρώπης.
Στη νότιο-ανατολική Πορτογαλία αποφασίστηκε να γίνει η εγκατάσταση ενός τεράστιου σταθμού ηλιακής ενέργειας, που παράγει περισσότερη ενέργεια από οποιονδήποτε άλλο σταθμό στον κόσμο. Η εγκατάσταση αυτή από μόνη της καλύπτει τις ανάγκες 30.000 Πορτογαλικών νοικοκυριών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η περιοχή Αλεντέχο απολαμβάνει περισσότερη ηλιοφάνεια ετησίως από κάθε άλλο μέρος της Ευρώπης.

Μια παραδοσιακά αγροτική περιοχή, που τώρα αφανίζεται από ερημοποίηση, η περιοχή γύρω από τη Μούρα φιλοδοξεί να γίνει ο ευρωπαϊκός χώρος δοκιμών για οικονομική ανάπτυξη μέσω του τομέα ανανεώσιμων ενεργειών. Όταν η εταιρία Acciona αγόρασε αυτό το έργο, οι τοπικοί φορείς πέτυχαν μαζί της μια συμφωνία, στα πλαίσια του οποίου η εταιρία χρηματοδοτεί ένα Αναπτυξιακό Ταμείο της περιοχής.

Μια μικρή ηλιακή εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας τοποθετήθηκε στη στέγη ενός σχολείου. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ επιτρέπουν στο κτίριο να είναι αυτόνομο από ενεργειακής άποψης.

Ο δήμαρχος της Μούρα που διαπραγματεύτηκε το επενδυτικό σχέδιο της Acciona, José Maria Pos-de-Mina, είπε: «Περίπου 20 παρόμοιες μικρές εγκαταστάσεις έχουν στηθεί ήδη. Στοχεύουμε τις 60 ως το τέλος του χρόνου. Κάτι που ενισχύει τη δημιουργία εξειδικευμένων εταιριών που εγκαθιστούν τέτοια προϊόντα και την ανάπτυξη άλλων τομέων. Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η μείωση της ανεργίας. Η επιδίωξή μας και το όνειρό μας είναι να δημιουργήσουμε 500 νέες θέσεις εργασίας.».

Ως τώρα, έχουν δημιουργηθεί 120 θέσεις εργασίας (στην περιοχή 15% των κατοίκων είναι άνεργοι). Οι περισσότεροι από τους προσληφθέντες εργάζονται στο εργοστάσιο που κατασκευάστηκε την ίδια εποχή με το ηλιακό σταθμό παραγωγής ενέργειας. Το εργοστάσιο κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάνελ.

Στην Πορτογαλία το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Στόχος είναι να το φτάσουν σε 60% ως το 2020.