Οριακές διακυμάνσεις κοντά στα 38 δολ. / βαρέλι καταγράφουν σήμερα τα συμβόλαια αργού, εν μέσω εικασιών πως η ύφεση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα επιφέρει μείωση της ζήτησης ενέργειας. Σημειώνεται πως η τρίτη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα αργού στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, συρρικνώθηκε σε επίπεδο ρεκόρ το δ΄ τρίμηνο.
Οριακές διακυμάνσεις κοντά στα 38 δολ. / βαρέλι καταγράφουν σήμερα τα συμβόλαια αργού, εν μέσω εικασιών πως η ύφεση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα επιφέρει μείωση της ζήτησης ενέργειας.

Σημειώνεται πως η τρίτη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα αργού στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, συρρικνώθηκε σε επίπεδο ρεκόρ το δ΄ τρίμηνο. Ειδικότερα η ανάπτυξη σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε κατά 12,7% ενώ έναντι του γ τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 3,3%.

Επίσης, ο OPEC ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής το Μάρτιο, σε περίπτωση που το αργό παραμείνει κάτω των 40 δολ./ βαρέλι, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροσώπου του Ιράν, Mohammad Ali Khatibi.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο αργού παράδοσης Μαρτίου υποχωρούσε οριακά στα 37,50 δολ. / βαρέλι σε ηλεκτρονικές διαπραγματεύσεις στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων τη Νέας Υόρκης. Σημειώνεται πως το συμβόλαιο λήγει στις 20 Φεβρουαρίου.

Το επόμενο βασικό συμβόλαιο, αυτό του Απριλίου υποχωρούσε κατά 0,6% στα 41,74 δολ. / βαρέλι.

(www.axiaplus.gr, 16/02/2009)