Να μην μειώσουν την παραγωγή του πετρελαίου παρότρυνε o Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) τα κράτη-μέλη του Οργανισμού ΠετρελαιοΕξαγωγικών Κρατών (OPEC), τα οποία θα συναντηθούν επί του θέματος τον επόμενο μήνα. "Εάν ο OPEC στοχεύει στη ραγδαία αύξηση των τιμών, μειώνοντας την προσφορά πετρελαίου, τότε η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι καλή για την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας. Πιστεύουμε πως οι χώρες του OPEC θα πρέπει να ρίξουν μία προσεκτικότερη ματιά στην αγορά και να καταλήξουν σε ευέλικτη απόφαση” δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Nobuo Tanaka, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου για την ενέργεια.

Να μην μειώσουν την παραγωγή του πετρελαίου παρότρυνε o Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) τα κράτη-μέλη του Οργανισμού ΠετρελαιοΕξαγωγικών Κρατών (OPEC), τα οποία θα συναντηθούν επί του θέματος τον επόμενο μήνα.

"Εάν ο OPEC στοχεύει στη ραγδαία αύξηση των τιμών, μειώνοντας την προσφορά πετρελαίου, τότε η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι καλή για την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας. Πιστεύουμε πως οι χώρες του OPEC θα πρέπει να ρίξουν μία προσεκτικότερη ματιά στην αγορά και να καταλήξουν σε ευέλικτη απόφαση” δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Nobuo Tanaka, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου για την ενέργεια.

Τα κράτη-μέλη του Οργανισμού θα συναντηθούν στις 15 Μαρτίου στη Βιέννη.

Ορισμένοι εκπρόσωποι του OPEC όπως η Βενεζουέλα, που παραδοσιακά τάσσεται υπέρ της προστασίας του επιπέδου των τιμών του αργού, δήλωσαν πρόσφατα πως ο Οργανισμός θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της παραγωγής αργού, ούτως ώστε να αυξηθεί η τιμή του “μαύρου χρυσού”.

Ο Tanaka συμπλήρωσε πως ο IEA, η διεθνής ρυθμιστική αρχή για χώρες με μαζική κατανάλωση αργού όπως οι ΗΠΑ, εκτιμά πως η παγκόσμια ζήτηση αργού θα ανακάμψει του χρόνου, με ανάπτυξη 1 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, ήτοι 1%.

Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στις εκτιμήσεις του ΙΕΑ για το ΑΕΠ, παρά το γεγονός πως ο Οργανισμός αναμένει κάμψη στην κατανάλωση αργού για το 2009.

Τέλος, ο Tanaka ανέφερε πως ο IEA θα αναθεωρήσει καθοδικά τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου του 2010 εάν το ΔΝΤ “κόψει” τις δικές του εκτιμήσεις για το ΑΕΠ.

(Dow Jones Newswires)