Δυναμική παρέμβαση στη διεθνή αγορά πετρελαίου σχεδιάζει η Βενεζουέλα καθώς απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο φέρει την κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες να προωθεί αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά τουλάχιστον 12%, ενώ οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ μειώνουν την παραγωγή, προσπαθώντας να αναχαιτίσουν την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού.
Δυναμική παρέμβαση στη διεθνή αγορά πετρελαίου σχεδιάζει η Βενεζουέλα καθώς απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο φέρει την κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες να προωθεί αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά τουλάχιστον 12%, ενώ οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ μειώνουν την παραγωγή, προσπαθώντας να αναχαιτίσουν την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού. Παράλληλα, όμως, το εκτός ΟΠΕΚ Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 20% την παραγωγή πετρελαίου για το έτος 2009, επικαλούμενο προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία αλλά και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Ετσι, η τιμή του αργού χθες ενισχύθηκε κατά 10% στην αγορά της Νέας Υόρκης, φτάνοντας τα 34 δολάρια το βαρέλι.

Το σχέδιο της Βενεζουέλας αφορά τη δημιουργία κοινοπραξίας ανάμεσα στις κρατικοποιημένες πλέον πετρελαϊκές εταιρείες της Βενεζουέλας και ξένους επενδυτές και προβλέπει αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια σε χρονικό ορίζοντα επτά ετών. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, η κρατική εταιρεία Petgroleos de Venezuela SA (PDVSA) ζητά να είναι αυτό το σχέδιο μαζί με άλλα δύο στον Ορενόκο οι πρώτες κοινοπραξίες της κυβέρνησης με εξωτερικούς συνεργάτες μετά την κρατικοποίηση των πετρελαϊκών της χώρας το 2007. Γι’ αυτό η PDVSA προκήρυξε στις 30 Οκτωβρίου διαγωνισμό εις αναζήτηση εταίρων για κοινοπραξίες στον Ορενόκο, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του οποίου ανταγωνίζονται εκείνα της Σαουδικής Αραβίας και του Καναδά και συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα του κόσμου.

Το κόστος του σχεδίου ενδέχεται να φθάσει τα 18,4 δισ. δολάρια υπερβαίνοντας σαφώς τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργού Ενέργειας και Πετρελαίου, Ραφαέλ Ραμίρεζ, για μόνον οκτώ δισ. δολάρια. Μεταξύ άλλων προβλέπονται 4,4 δισ. δολάρια για άντληση, 2,2 δισ. για αύξηση παραγωγής και 6,51 δισ. για μηχανολογικό εξοπλισμό που θα μετατρέπει το πετρέλαιο σε κατάλληλο για εξαγωγές. Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων οφείλεται στην πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά 76% από τα επίπεδα ρεκόρ του Ιουλίου καθώς και στην παγκόσμια πιστωτική κρίση που έχει εξωθήσει εταιρείες από τον Καναδά μέχρι το Κουβέιτ να αναβάλουν σχέδια για εκμετάλλευση και άντληση. Αναλυτές του κλάδου, πάντως, προβλέπουν πως θα δυσκολευτούν πολύ οι επιχειρήσεις να αντλήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της επένδυσης. Ειδικότερα, ο Ντέιβιντ Τόμσον, αναλυτής ενέργειας για θέματα Λατινικής Αμερικής στη Wood Mackenzie, τονίζει πως ακόμη κι αν δεν υπήρχε η πιστωτική κρίση, δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση για τη Βενεζουέλα να αντλήσει κεφάλαια ύψους 10 ώς 20 δισ. δολ.

Παράλληλα, όμως, το εκτός ΟΠΕΚ Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 20% την παραγωγή πετρελαίου για το έτος 2009 επικαλούμενο προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία αλλά και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.Για το επίμαχο έγγραφο, σημειώνεται ότι δημοσιεύθηκε αρχικά και στη συνέχεια αποσύρθηκε σε ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της Βενεζουέλας για να ενημερώνει πιθανούς συνεργάτες της.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20/02/2009)