Διαφωνίες στο Χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας για Ενεργειακά Σχέδια και Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου

Διαφωνίες στο Χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας για Ενεργειακά Σχέδια και Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου
energia.gr
Σαβ, 21 Φεβρουαρίου 2009 - 15:11
Οι Υπουργοί Ενέργειας των χωρών-μελών της Ε.Ε. δεν κατάφεραν χθες να συμφωνήσουν στην υιοθέτηση του Κανονισμού που πρότεινε η Επιτροπή σχετικά με την αξιοποίηση αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων ύψους περίπου 3,75 δις ευρώ σε ενεργειακά προγράμματα. «Συνονθύλευμα καταλόγων επιθυμιών του κάθε κράτους-μέλους» χαρακτήρισε τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του χθεσινού Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Karl-Theodor zu Guttenberg, ενώ όπως τόνισε, υπάρχει ανάγκη για πραγματικά «Ευρωπαϊκά σχέδια».

Οι Υπουργοί Ενέργειας των χωρών-μελών της Ε.Ε. δεν κατάφεραν χθες να συμφωνήσουν στην υιοθέτηση του Κανονισμού που πρότεινε η Επιτροπή σχετικά με την αξιοποίηση αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων ύψους περίπου 3,75 δις ευρώ σε ενεργειακά προγράμματα.

«Συνονθύλευμα καταλόγων επιθυμιών του κάθε κράτους-μέλους» χαρακτήρισε τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του χθεσινού Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Karl-Theodor zu Guttenberg, ενώ όπως τόνισε, υπάρχει ανάγκη για πραγματικά «Ευρωπαϊκά σχέδια».

Ενώ η νομική υπηρεσία της Ε.Ε. έχει αμφισβητήσει την νομιμότητα της ανακατανομής αδιάθετων ευρωπαϊκών κονδυλίων, αντί της επιστροφής τους στα κράτη-μέλη, ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Andris Piebalgs διαβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιμείνει στην δικαιολόγηση της πρότασής της, η οποία αρχικά προέβλεπε προγράμματα ύψους 3,5 δις ευρώ.

Ωστόσο, μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, ο σημαντικότερος χρηματοδότης του κοινοτικού προϋπολογισμού, πιέζουν ώστε τα χρήματά τους να επιστρέψουν στους κρατικά ταμεία.

Άλλο ένα σημείο τριβής στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. ήταν η αναθεώρηση της Οδηγίας που υποχρεώνει τα κράτη να διατηρούν πετρελαϊκά στρατηγικά αποθέματα για 90 ημέρες για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Οι νέες προτάσεις προβλέπουν την υποχρέωση των εταιρειών του κλάδου να αναφέρουν τα αποθέματα σε εβδομαδιαία, αντί για μηνιαία βάση, όπως ισχύει σήμερα.

Παρ’ ότι ο κ. Piebalgs θεωρεί ότι το νέο σύστημα δεν θα επιβαρύνει την διαδικασία με περισσότερη γραφειοκρατία, οι διαφωνίες υπήρξαν ισχυρές κατά το χθεσινό Συμβούλιο. Όπως, άλλωστε, τονίζεται και σε χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης «ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης μαζί με αρκετούς άλλους Υπουργούς, αν και συμφώνησε με το στόχο, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη μεθοδολογία της Επιτροπής, καθώς θεώρησε ότι η πρόταση της Κομισιόν, είναι δύσκαμπτη και μπορεί να δημιουργήσει δυσανάλογο οικονομικό κόστος στα κράτη- μέλη».

Όσον αφορά την προαναφερθείσα πρόταση Κανονισμού για τη χορήγηση κοινοτικής συνδρομής σε στρατηγικά σχέδια στον τομέα της ενέργειας, την Τετάρτη η Επιτροπή μετέβαλε κάποια στοιχεία της. Η πρόταση για κοινοτική συμμετοχή στον αγωγό Nabucco περιορίζεται από 250 εκατ. ευρώ, στις αρχές του μήνα, σε 200 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, μειώνονται τα κονδύλια για σχέδια που αφορούν την Μεγάλη Βρετανία, την Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Από την άλλη πλευρά, περισσότερα χρήματα προτάθηκε να δοθούν σε σχέδια τεχνολογίας παρακράτησης και αποθήκευσης CO2 στην Ιταλία και την Γαλλία, ενώ στη λίστα των προτάσεων προστέθηκε και η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ιταλία και την Αλγερία.

Η πρόταση Κανονισμού, η οποία πρωτοδιατυπώθηκε λίγες μέρες μετά τον τερματισμό της ρωσο-ουκρανικής κρίσης του φυσικού αερίου τον Ιανουάριο, που είχε μεγάλες επιπτώσεις ιδίως στα ανατολικοευρωπαϊκά μέλη της Ένωσης, θα ξανασυζητηθεί σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οπότε και αναμένεται να υπάρξει νέα μεταβολή των προτάσεων. Ο κ. Piebalgs εξέφρασε την ελπίδα ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Μάιο.