Σημαντική Ενεργειακή Συμφωνία Μεταξύ Ρωσίας-Νιγηρίας Αναμένεται τον Μάρτιο

Σημαντική Ενεργειακή Συμφωνία Μεταξύ Ρωσίας-Νιγηρίας  Αναμένεται τον Μάρτιο
Energia.gr
Τετ, 25 Φεβρουαρίου 2009 - 17:16
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ενεργειακής συμφωνία μεταξύ του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom και της κρατικής νιγηριανής πετρελαϊκής εταιρίας NNPC. Η Gazprom ευελπιστεί ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία, η οποία θα επιτρέψει την ίδρυση κοινοπραξίας 50/50 της Gazprom με την κρατική νιγηριανή πετρελαϊκή εταιρία NNPC.
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να  έχει ολοκληρωθεί ενεργειακής συμφωνία μεταξύ του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom και της κρατικής νιγηριανής πετρελαϊκής εταιρίας NNPC. Η Gazprom ευελπιστεί ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία, η οποία θα επιτρέψει την ίδρυση κοινοπραξίας 50/50 της Gazprom με την κρατική νιγηριανή πετρελαϊκή εταιρία NNPC.

Μιλώντας σήμερα σε συνέδριο πετρελαίου και φυσικού αερίου στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας Αμπούζα, ο διαχειριστικός διευθυντής της Gazprom Nigeria Βλαντιμίρ Ιλιάνιν είπε ότι "απέχουμε ένα μήνα από την κατάληξη στη συμφωνία για την κοινοπραξία".

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Nigerian National Petroleum Corp. (NNPC) γνωστοποίησε ότι υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τη Gazprom για δημιουργία κοινοπραξιών και ότι η συμφωνία αφορούσε εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ηλεκτρική ενέργεια.

Η έλλειψη κεφαλαίων και η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου της Νιγηρίας δεν έχουν επιτρέψει στη χώρα την ανάπτυξη των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει.

Αναλυτές του χώρου της ενέργειας θεωρούν ότι η Ρωσία στην προσπάθεια της να αυξήσει τον έλεγχο της στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο στρέφεται σε χώρες μέλη του OPEC  

Σε παλαιότερες δηλώσεις του στο Ρόιτερ ανώτερο στέλεχος Gazprom  είχε αναφέρει ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός προτίθεται να επενδύσει τουλάχιστον 2,5 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη και παραγωγή φυσικού αερίου στη Νιγηρία.