Υπέρ της προσφυγής στα αποθέματα πετρελαίου, προκειμένου να ανεβούν οι τιμές, τάσσεται η Βενεζουέλα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Άνχελ Ροντρίγκες, πρόεδρος της επιτροπής Ενέργειας του Κοινοβουλίου. «Πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα σημαντικά αποθέματα που τα κράτη όπως οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν», δήλωσε ο Ροντρίγκες, εκτιμώντας ότι αυτά τα αποθέματα πετρελαίου «επιτάχυναν την πτώση της τιμής του βαρελιού κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών».
Υπέρ της προσφυγής στα αποθέματα πετρελαίου, προκειμένου να ανεβούν οι τιμές, τάσσεται η Βενεζουέλα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Άνχελ Ροντρίγκες, πρόεδρος της επιτροπής Ενέργειας του Κοινοβουλίου.

«Πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα σημαντικά αποθέματα που τα κράτη όπως οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν», δήλωσε ο Ροντρίγκες, εκτιμώντας ότι αυτά τα αποθέματα πετρελαίου «επιτάχυναν την πτώση της τιμής του βαρελιού κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών».

Όπως εξήγησε, «το 2007 χάνοντας ένα μέρος του έτους 2008, πολλοί παραγωγοί πετρελαίου επωφελήθηκαν από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου για να αποθηκεύσουν ποσότητες που αντιπροσωπεύουν συνολικά από 700.000 έως ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα κάτω από τη ζήτηση».

Η Βενεζουέλα – μέλος του ΟΠΕΚ και βασική εξαγωγέας πετρελαίου στη Λατινική Αμερική – παράγει περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Όπως δήλωσε ο Ροντρίγκες, η προσεχής σύνοδος του ΟΠΕΚ, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου στη Βιέννη, «θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βενεζουέλα προγραμματίζει εδώ και μήνες μια μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αργού, για να υποστηριχθούν οι τιμές και να αποφευχθεί ο σχηματισμός αποθεμάτων.