Τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου διαθέτει η Μαύρη Θάλασσα, μεγαλύτερα ακόμη και από τα αντίστοιχα της Κασπίας, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Turkish Petroleum Corporation (TPAO), Μεχμέτ Ουισάλ. Οπως έγραψε η εφημερίδα Zaman στο χθεσινό της φύλλο, ο πυθμένας της Μαύρης Θάλασσας κρύβει περίπου 10 δισ. βαρέλια αργού και 1,5 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου
Τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου διαθέτει η Μαύρη Θάλασσα, μεγαλύτερα ακόμη και από τα αντίστοιχα της Κασπίας, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Turkish Petroleum Corporation (TPAO), Μεχμέτ Ουισάλ. Οπως έγραψε η εφημερίδα Zaman στο χθεσινό της φύλλο, ο πυθμένας της Μαύρης Θάλασσας κρύβει περίπου 10 δισ. βαρέλια αργού και 1,5 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου -ποσότητες οι οποίες, μαζί με τα άλλα κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται η TPAO, είναι ικανές να καλύψουν πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας τουλάχιστον μέχρι το 2023, έτος κατά το οποίο θα γιορταστεί η εκατοστή επέτειος από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

600 δισ. δολ.

Εφόσον οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε η Τουρκία θα γλιτώσει το μεγαλύτερο μέρος από τα 600 δισ. δολάρια που έχει υπολογιστεί ότι χρειάζεται για εισαγωγές πετρελαίου την επόμενη δεκαετία -ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλους τομείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη, στη Μαύρη Θάλασσα διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων τόσο η Exxon όσο και η βραζιλιάνικη Petrobras.

Μάλιστα, αρκετοί θεωρούν ότι και η απόφαση της Αγκυρας να ανοίξει νέα ναυτική βάση στην Τραπεζούντα (σύμφωνα με την Hurriet) έχει άμεση σχέση με τα σχέδια εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της περιοχής.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 05/03/2009)