«Χειρότερη του 2008» αναμένει η PetroChina, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Ασίας, την φετινή της κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών πετρελαίου από τα ιστορικά υψηλά του Ιουλίου. Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της εταιρείας, Jiang Jiemin, ανέφερε πως τα κέρδη του 2008 θα διαμορφωθούν εντός των προβλέψεων των αναλυτών, οι οποίοι τα αναμένουν, κατά μέσο όρο, στα 0,67 γουάν ανά μετοχή από 0,81 γουάν ανά μετοχή το 2007.
«Χειρότερη του 2008» αναμένει η PetroChina, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Ασίας, την φετινή της κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών πετρελαίου από τα ιστορικά υψηλά του Ιουλίου.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της εταιρείας, Jiang Jiemin, ανέφερε πως τα κέρδη του 2008 θα διαμορφωθούν εντός των προβλέψεων των αναλυτών, οι οποίοι τα αναμένουν, κατά μέσο όρο, στα 0,67 γουάν ανά μετοχή από 0,81 γουάν ανά μετοχή το 2007.

Σύμφωνα με τον Jiang, οι επιδόσεις της PetroChina έχουν επηρεαστεί από την πτώση των τιμών πετρελαίου κατά 70% από το ρεκόρ των 147,47 δολαρίων, στο οποίο εκτινάχθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 25 Μαρτίου.

Οι μετοχές του ομίλου υποχώρησαν χθες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατά 1,7% στα 5,26 δολάρια Χονγκ Κονγκ, έναντι πτώσης σχεδόν 1% που κατέγραψε ο δείκτης Hang Seng.

Ο Jiang ανακοίνωσε επίσης ότι η μητρική εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες για την απόκτηση κοιτάσματος πετρελαίου στο Καζακστάν. «Η συμφωνία βρίσκεται στα τελικά στάδια», δήλωσε ο Jiang, ο οποίος είναι και πρόεδρος της μητρικής, China National Petroleum Corp.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινεζικοί όμιλοι πετρελαίου προχωρούν σε εξαγορές στο εξωτερικό, προκειμένου να εκμεταλλευθούν την πτώση των τιμών εμπορευμάτων σε χαμηλά επτά ετών.

Σύμφωνα με το τριετές ενεργειακό πλάνο της Κίνας, η κυβέρνηση πιθανόν να αξιοποιήσει τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, ύψους 1,95 τρισ. δολαρίων, και να δημιουργήσει ένα πετρελαϊκό ταμείο το οποίο θα βοηθήσει τις εταιρείες να επεκταθούν στο εξωτερικό, ανακοίνωσε η China National Petroleum τον περασμένο μήνα.