Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, προκειμένου να στηριχθεί η αγορά πετρελαιοειδών, επισήμανε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Γκολαμχοσεΐν Νοζάρι, μιλώντας στο Islamic Republic News Agency. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών «έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να βελτιώσει την κατάσταση στην αγορά και έχει τηρήσει σχεδόν όλες τις δεσμεύσεις του», δήλωσε ο Νοζάρι.
Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, προκειμένου να στηριχθεί η αγορά πετρελαιοειδών, επισήμανε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Γκολαμχοσεΐν Νοζάρι, μιλώντας στο Islamic Republic News Agency.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών «έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να βελτιώσει την κατάσταση στην αγορά και έχει τηρήσει σχεδόν όλες τις δεσμεύσεις του», δήλωσε ο Νοζάρι. Τώρα, «η συνεργασία των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ με τα μέλη του ΟΠΕΚ είναι απαραίτητη», πρόσθεσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν.

Το καρτέλ αναμένεται να αποφασίσει για την προσφορά αργού κατά την επίσημη σύνοδό του, στις 15 Μαρτίου, στη Βιέννη. Ο Ιρανός υπουργός δεν διευκρίνισε, πάντως, αν ο ΟΠΕΚ θα μειώσει περαιτέρω την παραγωγή του. Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου του καρτέλ έχασαν περισσότερα από τα 2/3 της αξίας τους, μετά τη σημαντική πτώση των τιμών πετρελαίου από τα ιστορικά υψηλά του Ιουλίου.

Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος έχει μειώσει την παραγωγή του τρεις φορές από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει εφαρμόσει το 80% των συμφωνημένων μειώσεων, δήλωσε ο Νοζάρι την περασμένη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ είναι η Ρωσία, η Νορβηγία και το Μεξικό.